شرکت های سهامی بر دو نوع عام و یا خاص طبقه بندی می شوند. شرکت سهامی خاص در ابعاد کوچکتری از شرکت سهامی عام قرار دارد و هر گاه تمامی سرمایه شرکت را خود موسسین تعهد و تادیه کنند شرکت سهامی از نوع خاص خواهد بود. سه نفر حداقل نفراتی هستند که می توانند برای ثبت شرکت سهامی خاص مشارکت نمایند و در هیچ زمانی نباید این تعداد کمتر از سه نفر باشد. همینطور باید حداقل 100 هزار تومان سرمایه اولیه برای ثبت شرکت در نظر گرفته شود و این میزان نیز در طول حیات شرکت باید حفظ شود.
البته 35 درصد از سرمایه اولیه شرکت سهامی خاص باید در همان ابتدا وجود داشته باشد و در بانکی و حساب شرکت سپرده شود. موسسین که حداکثری برای تعداد انها دیده نشده می توانند از میزان سرمایه مورد نظر مبلغی را تعهد کنند که هم بصورت نقدی و هم بصورت غیر نقدی می تواند به شرکت تعلق بگیرد.
اگر سرمایه نقدی بود که هیچ وگرنه برای سرمایه غیر نقدی باید یک کارشناس از دادگستری حضور پیدا کند و موضوع سرمایه غیر نقدی را تقویم کند و همه موسسین ان را امضا و در اصل قبول کنند.
شرکت های سهامی به این دلیل سهامی نامیده می شوند که سرمایه موجود در این شرکت ها چه نقدی باشد و چه غیر نقدی پس از اینکه در اختیار شرکت قرار گرفت دیگر به اورنده سرمایه تعلق نخواهد داشت و فردی که این سرمایه را در اختیار شرکت می گذارد در ازاء آن سهام دریافت می کند. سهام میزانی است که بصورت مساوی و با قطعات کوچک در بین سرمایه گذاران شرکت و به اندازه سرمایه آنها تقسیم می شود.
موضوع دیگر در شرکت سهامی خاص این است که این میزان سهام در واقع تعیین کننده میزان مشارکت شرکا در سود و زیان شرکت است. بنابراین هر فرد به هر میزان که سهام داشته باشد در شرکت متعهد است و قرار نیست بیشتر از این از شرکت سود ببرد و یا در صورت خسران و ورشکستگی شرکت از جیب شخصی خود مبلغی را پرداخت نماید.
شرکت های سهامی خاص از نوع شرکت های سرمایه ای می باشند و به همین دلیل قوانین و مقررات محکم و مشخصی دارند. این شرکت ها نیاز دارند تا قوانین و مقررات اجرایی خود را متناسب با قوانین تجاری ایران در سندی به نام اساسنامه تنظیم و توافق نمایند. مانند میزان هر سهم، نوع مشارکت، نحوه تقسیم سود و زیاد، زمان سال مالی، تاریخ انبارگردانی و... . این سند باید پس از اینکه تنظیم شد به همراه اظهارنامه و یک نسخه تقاضانامه برای ثبت شرکت در جلسه ای موسوم به مجمع عمومی موسسین که با حضور همه سهامداران تشکیل می شود بازخوانی و همه اعضا آن را تایید و امضا نمایند.
از دیگر وظایف مجمع عمومی موسسین تعیین نفرات تاثیر گذار در شرکت است. نفرات هیئت مدیره ، بازرس اصلی و علی البدل شرکت و دارندگان امضا مجاز شرکت در این جلسه تعیین می شوند و همچنین یک روزنامه کثیر الانتشار هم برای درج آگهی های مهم شرکت باید معرفی شود. نفراتی که در این مجمع انتخاب می شوند باید کتبا و یا با امضا صورتجلسه تایید کنند که سمت خود را پذیرفته اند.
پس از این جلسه باید نفراتی که به عنوان هیئت مدیره منتصب شده اند با هم جلسه ای را داشته باشند و وظایف خود را تشریح و سمت ها را مشخص نمایند. تعیین رئیس هیئت مدیره ، مدیر عامل ، نایب رئیس و منشی جلسات هیئت مدیره باید در این جلسه اتفاق بیافتد.
در پایان این جلسه باید الزامات ثبت شرکت و مدارک مورد نیاز فراهم شود و به همراه تقاضانامه توسط هیئت مدیره و یا مدیر عامل برای اداره ثبت شرکت ها ارسال شود تا موضوع ثبت شرکت انجام شود. این کار هم توسط خود اعضا شرکت و یا یک نفر به نمایندگی از اعضا شرکت می تواند اتفاق بیافتد و هم بهتر است توسط یک وکیل حقوقی انجام شود.
در شرکت های سهامی خاص توجه به موضوعات زیر نیز حائز اهمیت است:
- میزان مدت مدیریت در شرکت های سهامی خاص محدود به دو سال می باشد. در پایان دو سال یا باید دوره مدیریت مدیران تمدید شود و یا نفراتی به عنوان جایگزین انتخاب شوند که این مسئولیت بر عهده مجمع عمومی فوق العاده می باشد.
- انتخاب مدیران شرکت و اعضا هیئت مدیره شرکت سهامی خاص الزاما باید از بین نفرات سهامدار شرکت باشد
- بازرس در شرکت سهامی تنها برای یک سال برگزیده می شود. در پایان می تواند دوره بازرسی وی تمدید و یا تجدید شود.
- نقل و انتقال سهام در شرکت سهامی خاص مجاز می باشد ولیکن باید این انتقال سهام با مجوز مجمع عمومی فوق العاده و یا در صورت تعیین در اساسنامه توسط هیئت مدیره انجام شود.
- شرکت سهامی خاص می تواند به منظور افزایش سرمایه و توسعه فعالیت اقدام با مجوز مجمع عمومی فوق العاده اقدام به افزایش مبلغ اسمی سهام و یا وارد کردن سهامدار جدید بکند.
- مدیر عامل منتخب شرکت سهامی خاص باید واجد شرایط لازم مطابق با قوانین تجاری شرکت های سهامی خاص باشد. مانند داشتن سن قانونی و سلامت عقلی و روانی و همچنین نداشتن سابقه محکومیت به تقصیر
- هر گونه تغییرات در شرایط ثبتی شرکت مانند افزایش سرمایه، کاهش سرمایه، نقل و انتقال سهام، تغییر نام و موضوع، تغییر ادرس و ... باید با تایید مجمع عمومی فوق العاده و با ارجاع و اطلاع اداره ثبت شرکت ها باشد.
- فعالیت در برخی از موضوعات تجاری کشور نیازمند داشتن مجوز از نهاد ها و سازمان های خاص می باشد که باید به همراه سایر مدارک مورد نیاز در صورت نیاز به فعالیت در این موضوع به اداره ثبت شرکت ها تسلیم شود.
- سهام بسته به میزان سرمایه بین موسسین و سهامداران تقسیم می شود ولی در صورتیکه به هر دلیل سهام ممتازی در شرکت در نظر گرفته شد باید در اساسنامه با دلیل قید و مورد توافق همه شرکا باشد.
- شرکت سهامی خاص نمی تواند همانند شرکت سهامی عام در بورس وارد شود و یا برای تامین سرمایه پذیره نویسی کند مگر اینکه قالب شرکت با تشریفات قانونی به سهامی عام تغییر پیدا کند.
- صدور سهام قبل از ثبت شرکت غیر قانونی است.
- جبران تعهدات شرکت در صورت ورشکستگی شرکت به عهده سایر سهامدارن به هیچ عنوان نخواهد بود و هر کس تنها به همان اندازه سهام خود در شرکت پاسخگو است.
- در صورت ورشکستگی شرکت پرداخت دیون شرکت ابتدا از همان سرمایه شرکت باید باشد .
مدارک لازم برای ثبت شرکت سهامی خاص
- اظهارنامه در دو نسخه
- اساسنامه در دو نسخه
- گواهی تادیه حداقل 35 درصد از سرمایه اولیه
- صورتجلسه مجمع عمومی موسسین
- صورتجلسه هیئت مدیره
- فتوکپی شناسنامه و کارت ملی موسسین و مدیران
- گواهی عدم سوء پیشینه مدیران و موسسین
- کپی آخرین روزنامه رسمی و معرفی نامه نمایندگی فرد به همراه مدارک شناسایی او برای شرکا حقوقی احتمالی
- در صورت داشتن شریک و سهامدار خارجی گواهی اقامت و یا پاسپورت معتبر
- اقرارنامه همه اعضا هیئت مدیره و بازرسین
- جواز مورد نیاز برای برخی از موضوعات مشخص
- وکالتنامه وکیل حقوقی برای وکلای احتمالی
ثبت شرکت سهامی خاص به دلیل پیچیدگی های زیادی که دارد بهتر است توسط موسسات حقوقی معتبر مانند موسسه حقوقی ثبت شرکت و ثبت برند نوبل انجام شود. موسسه حقوقی ثبت شرکت و ثبت برند نوبل از معتبرترین و قدیمی ترین موسسات حقوقی در ایران می باشد که به دلیل تعهدات زیادی که به مشتریان خود داشته همواره زبانزد بوده است. برای ثبت شرکت سهامی خاص خود روی تخصص ما حساب کنید.