کد اقتصادی ابزاری است قدرتمند در دست دولت که بوسیله آن کلیه فعالیت های اقتصادی در هر نوع شکل و ساختاری را در جامعه تحت کنترل در می آورد . این کد اقتصادی در واقع به دولت کمک می کند که با شناخت اشخاص فعال در زمینه های اقتصادی پرداخته و حمایت ها و نظارت های لازم را در این خصوص اعمال نماید .
شناخت و نظارت بر فعالیت های اقتصادی جامعه دولت را در صدور مجوز های لازم برای فعالیت های تجاری و اقتصادی در جهت جلوگیری از هرگونه سوء استفاده افراد سود جو و تلاش های ناسالم و غیر عرف یاری رسانده و در همین راستا حقوق حقه دولت در چهارچوب پرداخت های مالیات و … نیز برآورده خواهد شد .
کد اقتصادی برای کلیه فعالان در حوزه اقتصاد کشور اجباری می باشد و تمامی افراد اعم از حقیقی و حقوقی که در حوزه های واردات و صادرات ، تولید و توزیع ، منتاژ ، خدمات و … فعالیت می کنند مکلف به دریافت کد اقتصادی می باشند . تمامی شرکت های تازه ثبت شده نیز تا دو ماه فرصت دارند تا با مراجعه به اداره دارایی منظقه خود نسبت به تشکیل پرونده دارایی و دریافت کد اقتصادی اقدام نمایند .
کد اقتصادی در واقع عددی 12 رقمی است که تمامی فعالان اقتصادی موظفند این شماره را روی فاکتورهای کمی خرید و فروش خود ثبت نمایند و کلیه معاملات خود را با آن انجام دهند. درج این کد در فاکتورهای خرید و فروش برای محاسبه سود هر معامله به شکل دقیق میباشد. شکل صحیح و دقیق محاسبه سود معاملات از انجام محاسبات نسبی جلوگیری و برآورد دقیقی از سود هر فرد حقیقی و حقوقی را به دولت خواهد داد تا در زمان محاسبه و تخصیص مالیات اشتباهی صورت بپذیرد و مالیات براساس مدارک مکتوب و مدون برآورد شود.
در واقع سازمان امور مالیاتی دفاتر قانونی، فاکتورها و صورتحساب های هر فرد حقیقی و حقوقی را با استفاده از کد اقتصادی به درستی و دقیق بررسی مینماید و مالیات درست و دقیق شرکت را محاسبه میکند.
دریافت کد اقتصادی با توجه به مجوز فعالیت هر فرد صادر میشود. هر فرد حقیقی و حقوقی باید مجوز فعالیت خود را از مراجع قانونی ذیصلاح دریافت نماید. این مجوز برای شرکتهای کارت بازرگانی است که توسط وزارت بازرگانی صادر میشود. پروانه فعالیت داروخانه ها از سوی وزارت بهداشت و جواز کسب از سوی اتحادیه های صنفی برای مغازه دار ها صادر می شود که پیش نیاز دریافت کد اقتصادی می باشند .
مدارک لازم برای دریافت کد اقتصادی و تشکیل پرونده مالیاتی:
1- یک برگ کپی از تمامی مدارک شرکت
2- کپی کارت ملی و شناسنامه همه اعضاء هیئت مدیره که باید برابر اصل شده باشد
3- سند یا اجاره نامه که باید حتماً به نام شرکت باشد ( در صورت داشتن اجاره نامه باید رسمی و دارای کد رهگیری باشد ضمن اینکه آدرس سند یا اجاره نامه منطبق با آدرس ارائه شده در مدارک شرکت باید باشد )
4- کپی قبوض برق و تلفن شرکت
5- گواهی امضاء صاحبان حق امضاء دار در شرکت
6- مهر شرکت