هرگاه شرکتی با مشارکت عده ای شریک سهامی و یک تا چند نفر شریک ضامن تاسیس شود این نوع شرکت ها را شرکت مختلط سهامی می نامند که باید تحت نامی مخصوص ثبت شوند. شرکت مختلط سهامی ترکیبی از شرکت های تضامنی و شرکت های سهامی است. به این ترتیب که فرد یا افرادی بصورت ضامن در شرکت شراکت دارند و عده ای از افراد نیز با تامین مقداری از سرمایه مورد نیاز شرکت بصورت سهامدار در شرکت شناخته می شوند. بنابر این در این نوع شرکت ها ما با دو نوع شریک در واقع سر و کار داریم. شرکا ضامن و شرکای سهامی.
شرکا سهامی در شرکت مختلط سهامی عموما برای تامین سرمایه و بهره مندی از مقداری از سود شرکت در این شرکت ها حضور دارند. نحوه برخورد با این شرکا دقیقا متناسب با شرکت های سهامی می باشد. در اصل شرکت های مختلط سهامی میزانی از سرمایه ای را که این نوع شرکا تامین می کنند با تقسیم سهام در بین آنها مشخص می کنند و هر فرد سهامدارد در شرکت درست به اندازه سهام خود در شرکت مسئولیت دارد و از بدهی ها و سود شرکت بهره مند می شود.
در طرف دیگر شریک ضامن قرار دارد که عمدتا سرمایه گذاری اصلی است و برای تامین نیاز خود به سرمایه بیشتر اقدام به ثبت شرکت نموده و با تعریف عده ای سهامدار در واقع سرمایه مورد نیاز برای تجارت خود را فراهم نموده است. طبیعی است در این نوع شرکت ها ضمانت فعالیت و تعهدات شرکت را باید کلا شریک و یا شرکا ضامن کلا عهده دار باشند و البته در تصمیم گیری ها و مدیریت شرکت ارجحیت داشته باشند.
در شرکت های مختلط سهامی باید ملاحظات زیر را مد نظر قرار داد:
- شرکت باید تحت نام مخصوص به ثبت برسد. یعنی عبارت مختلط سهامی در ان کاملا و شفاف دیده شود و نام یک یا چند نفر شریک ضامن در شرکت در عنوان شرکت آورده شود. از این رو اگر تعداد شرکا ضامن بیش از اندازه نامی شرکت بود می توان با عبارت هایی مانند ودیگران ، و شرکا ، و دوستان و ... از وجود سایر شرکا شامن در شرکت اصلاع رسانی شود.
- شرکت های مختلط سهامی باید الزاما دو بعد شریک را در شرکت رعایت نمایند. از این رو وجود چند نفر شریک سهامی و حداقل یک نفر شریک ضامن برای ثبت شرکت الزامی است.
- شرکت های مختلط سهامی دارای شخصیت قانونی و حقوقی کافی می باشند و می توانند در هر نوع تجارت و صنعتی وارد شوند.
مراحل ثبت شرکت مختلط سهامی
- در مرحله اول باید قالب شرکت انتخاب و موضوع فعالیت شرکت مشخص و نفرات شریک به تفکیک سهامی و تضامنی تعیین شوند
- به ترتیب اولویت باید 5 نام برای شرکت در فرم تعیین نام مشخص شود. این نامه ها نباید کپی و یا بیگانه باشند و تمامی اصول و قوانین رایج کشوری برای تعیین نام شرکت از جمله سه سیلابه بودن، فارسی بودن، دارای معنا و مفهوم بودن، عدم گمراه کردن ، نا متعارف و بی ادبانه نبودن و ... را باید رعایت کرده باشد.
- شرکا باید به اتفاق و یا نظر یک کارشناس حقوقی یک اساسنامه و یک اظهارنامه و یک شرکت نامه برای شرکت تهیه نمایند.
- سرمایه مورد نیاز برای شرکت باید تعهد شود و حداقل یک سوم از سرمایه تعهد شده باید در حساب بانکی شرکت بصورت نقدی تادیه شود. ما بقی تعهدات باید دقیقا مشخص و زمان تادیه معلوم شود.
- اگر میزانی از سرمایه غیر نقدی است باید با حضور یک کارشناس از دادگستری تقویم شود و همه شرکا اعم از تضامنی و سهامی ذیل آن را به نشانه توافق امضا کنند.
- با توجه به سرمایه شرکت باید سهم شرکا ضامن و میزان سهام شرکا سهامدار و قیمت هر سهم مشخص شود.
- جلسه مجمع عمومی موسسین با حضور همه شرکا باید برگزار شود و نفرات هیئت مدیره و دارندگان امضا مجاز مشخص شوند. لازم به توضیح است که مدیریت در شرکت های مختلط سهامی خاص شرکا ضامن می باشد چرا که این شرکا ضامن هستند که همه تعهدات شرکت را قبول کرده اند و به همین دلیل مسئولیت شرکت حق آنها خواهد بود. ضمنا شرکا سهامی در قالب مجمع بازرسین می توانند با انتخاب نفراتی به عنوان هیئت بازرسین و یا مجمع بازرسین و به منظور اطمینان از روال انجام قانونی فعالیت های شرکت و نحوه تقسیم سود و زیان و ... اقدام نمایند و همانگونه که مدیریت این شرکت ها خاص شرکا ضامن می باشد ، بازرسی از شرکت مختلط سهامی هم خاص شرکا سهامی است. البته تعیین مدیر از بین شرکا سهامی هم منوط به اجازه و تایید شریک ضامن امکان پذیر می باشد.
- مدارک لازم تهیه و به همراه تقاضانامه ای برای ثبت شرکت به اداره ثبت شرکت ها توسط وکیل شرکت و یا یک نماینده قانونی دیگر ارسال می شود و شرکت در این اداره ثبت و پس از انتشار آگهی تاسیس و دریافت کد اقتصادی و تشکیل پرونده دارایی و مالیاتی شرکت قانونا می تواند فعالیت نماید.
مدارک لازم برای ثبت شرکت مختلط سهامی
- یک نسخه شرکت نامه
- یک نسخه اساسنامه
- یک نسخه اظهارنامه
- اسامی مدیران شرکت و میزان سهم آنها
- نوشته ای از طرف مدیر عامل شرکت مبنی بر تامین حداقل یک سوم سرمایه تعهد شده و تعیین میزان باقی مانده و زمان تادیه آنها
- صورتجلسه مجمع عمومی موسسین با تاکید بر موارد مذکور در مواد 41، 40 و 44 قانون تجارت
- نوشته ای از طرف مدیر عامل برای تایید تادیه تمام سرمایه شرکا ضامن و تسلیم شده همه سرمایه های تعیین شده غیر نقدی و تقویم آنها
- مدارک شناسایی مدیران و سهامداران شرکت
- گواهی عدم سوء پیشینه مدیران و موسسین شرکت
- وکالتنامه وکیل منتخب شرکت در صورت استفاده از وکیل
در نظر داشته باشید که ثبت شرکت مختلط سهامی به دلیل برخورداری از سه جنبه حقوقی و قانونی مختص شرکت های سهامی، شرکت های تضامنی و قوانین مختص به خود شرکت های مختلط سهامی نیاز به اطلاع دقیق از تمامی مفاد قانونی و حقوقی دارد. از این رو انتخاب یک وکیل خبره از موسسه حقوقی ثبت شرکت و ثبت برند نوبل می تواند خیال شما را از ثبت قانونی شرکت راحت کند.
وکلای حقوقی ما بصورت تمام وقت آماده ارائه خدمات و پاسخگویی به سئوالات و مشکلات شما هستند.