شرکت تضامنی از شرکت های اشخاص می باشد که اعتبار خود را تماما از نفرات ثبت کننده خود وام دار است. شرکت تضامنی تحت نام خاص که نام یک تا چند نفر از شرکا می باشد به ثبت می رسد و دلیل آوردن نام این شرکا در نام شرکت به این خاطر است که مسئولیت شرکت تماما بر عهده این شرکا می باشد و هر شریک در شرکت تضامنی نسبت به کل شرکت مسئولیت دارد. به این صورت چنانچه شرکت در زمان فعالیت خود متعهد به پرداخت دیون و بدهی هایی شود و دارایی های شرکت کفایت پرداخت این دیون را نداشته باشد هر یک از شرکا بدون در نظر گرفتن میزان سرمایه و سهم الشرکه ای که در شرکت دارد باید شخصا تمامی دیون شرکت را پاسخگو باشد .
شرکت های تضامنی اعتبار بالایی دارند که البته این اعتبار به نفرات ثبت کننده انها می باشد. هر چند شرکت های تضامنی اغلب در موضوعات مالی و اعتباری مانند صرافی ها و یا بازرگانی ها به ثبت می رسند ولی می توان در هر موضوع اعم از تجاری، بازرگانی، ساختمانی، پزشکی، مشاوره ای و ... هم شرکت را بصورت تضامنی به ثبت رساند و در اصل محدودیتی برای فعالیت این شرکت ها وجود ندارد.
برای ثبت شرکت تضامنی باید حداقل دو نفر با هم شراکت کرده و مسئولیت تضامنی شرکت را قبول کنند. در نام این شرکت ها عبارت تضامنی باید آورده شود و در ضمن باید نام یک تا چند نفر از شرکا هم در نام شرکت دیده شود. در این شرکت ها معمولا اگر تعداد شرکا زیاد باشد و نتوان نام همه آنها را در عنوان شرکت آورد با عباراتی همچون و شرکا ، و دوستان، و برادران به وجود سایر شرکا در شرکت آگاهی داده می شود.
معمولا سرمایه مشخصی برای ثبت شرکت تضامنی دیده نمی شود و قانون هیچ الزامی برای میزان حداقل و یا حداکثری برای ثبت این نوع شرکت ها ندیده است. معمولا اعضا و یا شرکا میزانی را به عنوان سرمایه شرکت در نظر می گیرند و به عنوان سهم الشرکه تادیه می نمایند.
از دیگر نکات شرکت تضامنی انتخاب مدیر از بین خود شرکا و بصورت توافقی است. البته اگر توافق بر این مبنا باشد که فردی غیر از شرکا مدیریت شرکت را بر عهده داشته باشد محدودیت قانونی در این مورد نیست ولیکن اغلب یکی از شرکا به عنوان مدیر انتخاب می شود و دوره مدیریت این فرد در شرکت محدودیت دوره ای ندارد و تا زمانیکه همه شرکا موافق باشند مدیریت می تواند به دست فرد منتخب باشد. البته تعیین هیئت مدیره در شرکت های تضامنی با توجه به اینکه نقش فردیت در شرکت های تضامنی بسیار پر رنگ است الزامی نیست و این تصمیم شرکا ضامن است که در همه امور ارجحیت دارد.
تقسیم سود و زیان در شرکت های تضامنی بر مبنای میزان سهم الشرکه هر فرد در شرکت می باشد ، البته می توانند شرکا بر غیر این موضوع هم توافق نمایند و به هر دلیل میزان سود شریک و یا شرکایی را بالاتر در نظر گرفته و یا امتیازاتی به برخی از شرکا بدهند که این موضوع با توافق همه شرکا امکان پذیر می باشد.
آورده شرکا ترجیحا باید پول نقد باشد زیرا سفته و چک و یا هر گونه اوراق بهادار مورد پذیرش شرکت نمی باشد، اما در صورتیکه آورده غیر نقدی باشد با تنظیم تقویم نامه ای و براورد ارزش ریالی اورده غیر نقدی و توافق همه شرکا می تواند به عنوان سرمایه و سهم الشرکه برخی از شرکا مورد پذیرش باشد.
شرکت های تضامنی باید توافقات و اساس خود را بر مبنای یک شرکتنامه تهیه نمایند. اساسنامه به عنوان یک آئین نامه داخلی می تواند تهیه شود ولی الزامی برای تهیه اساسنامه در شرکت های تضامنی نیست.
مراحل ثبت شرکت تضامنی
- وجود حداقل دو نفر به عنوان شریک که مسئولیت تضامنی شرکت را طبق توافقنامه ای عهده دار شوند
- تهیه اسناد مورد نیاز شرکت مانند شرکتنامه و اساسنامه شرکت
- تشکیل جلسه مجمع عمومی موسسین برای تایید مدارک و مستندات شرکت و تنظیم صورتجلسه آغازین مجمع
- دریافت مجوزهای لازم در صورتیکه شرکت نیاز به مجوز داشته باشد
- ورود به سامانه اداره ثبت شرکت ها و ارائه اطلاعات و اسناد مورد نیاز
- بررسی و تایید کارشناسان اداره ثبت شرکت ها
- مراجعه و یا پست اصل مدارک و پرداخت هزینه های ثبت شرکت
- ثبت شرکت در اداره ثبت شرکت ها و صدور آگهی ثبت شرکت
- آگهی شدن ثبت شرکت در روزنامه رسمی کشور و یک روزنامه کثیر الانتشار دیگر
ثبت شرکت تضامنی هم می تواند اعتباری باشد و هم بصورت نا محدود . از این رو نفراتی که برای ثبت شرکت اقدام می کنند باید با توجه به نیاز خود دوره و اعتبار شرکت را تعیین نمایند ولیکن اکثرا مدت شرکت را نا محدود در نظر می گیرند. از طرفی هر گونه توافق و نقل و انتقال سهام و یا تغییرات در شرکت های تضامنی با استناد به توافق همه شرکا می باشد و در صورتیکه حتی یک نفر از آنها از موضوع تغییرات در شرکت و یا ورود و خروج شریک به شرکت رضایت نداشته باشد این موضوع منتفی خواهد بود.
مدارک مورد نیاز برای ثبت شرکت تضامنی
- دو نسخه تقاضانامه ثبت شرکت
- دو نسخه شرکتنامه
- فرم تعیین نام
- مدارک شناسایی مدیران و شرکا شرکت
- گواهی عدم سوء پیشینه مدیران و شرکا شرکت
- مجوز در صورت مجوزی بودن موضوع
- صورتجلسه مجمع عمومی موسسین
ثبت شرکت تضامنی یک موضوع تخصصی و حرفه ای است که نیازمند تجربه فراوان دارد. برای ثبت هر گونه شرکت بهتر است با مشاورین و کارشناسان موسسه تخصصی ثبت شرکت و ثبت برند نوبل تماس گرفته و از خدمات ویژه ما بهره مند شوید.