شرکت نسبی یک شرکت تماما ایرانی است که تنها در ساختار قانون تجاری ایران نمونه آن را می توانید پیدا کنید. این شرکت ساختار بسیار مشابهی با شرکت تضامنی دارد که وجود یک تفاوت اساسی و چندین تفاوت جزئی باعث تمایز شرکت نسبی نسبت به شرکت تضامنی شده است. شرکت های نسبی بنا بر تعریف ماده 183 قانون تجاری شرکت هایی هستند که به منظور اهداف تجاری، تحت نام مخصوص و با مشارکت دو تا چند نفر به ثبت می رسند که مسئولیت هر یک از شرکا مسئولیت تضامنی نسبت به میزان سرمایه و دارایی خود در شرکت می باشد. یعنی هر یک از شرکا تنها به اندازه سرمایه ای که در شرکت دارد نسبت به دیون و بدهی های شرکت مسئولیت تضامنی دارد.
بنا بر تعریف فوق در شرکت های نسبی بر خلاف شرکت های تضامنی که هر یک از شرکا تمامی مسئولیت های شرکت را بدون در نظر گرفتن میزان دارایی ها و مسئولیت سایر شرکا عهده دار می باشد در این نوع شرکت هر چند شرکا هر یک ضامن فعالیت های شرکت هستند ولی تنها به اندازه دارایی و سرمایه خود در شرکت پاسخگو هستند. از این رو چنانچه دارایی شرکت برای پرداخت مطالبات شرکت در هر زمان کفایت نکند هر کدام از شرکا در قبال بدهی های شرکت به اندازه سرمایه ای که در شرکت دارند ضامن هستند.
به عنوان مثال در یک شرکت اگر 5 شریک ضامن وجود داشته باشند که نفر اول 40 درصد سرمایه شرکت را دارد، نفر دوم 25 درصد و نفر سوم 15 درصد دو نفر دیگر هر کدام 10 درصد از سرمایه شرکت را دارا باشند در هنگام پرداخت دیون شرکت پس از اینکه دارایی های شرکت برای پرداخت دیون به اتمام رسید باید نفر اول 40 درصد ، نفر دون 25 ، نفر سوم 15 و دو نفر دیگر هر کدام 10 درصد به موازات سرمایه خود در شرکت متعهد جبران دیون شرکت باشند.
در نام گذاری شرکت های نسبی هم همانند شرکت های تضامنی عمل می شود و باید نام حداقل یک نفر از شرکا در نام شرکت اورده شود و از وجود شرکا دیگر نیز با اضافه کردن عبارت هایی همچون ودیگران، و شرکا، و دوستان و ... ذی نفعان و مشتریان شرکت را آگاه نمود. البته برای عدم تداخل این نوع شرکت ها با شرکت های تضامنی باید حتما عبارت نسبی هم در نام شرکت ذکر شود.
حداقل سرمایه ای برای تشکیل شرکت های نسبی در قانون تعریف نشده است و این به دلیل تعهدات و اعتبار شرکا در این شرکت ها است، زیرا در واقع سرمایه اصلی شرکت نام و اعتبار شرکا می باشد. اما با این وجود برای انجام عملیات های تجاری باید به میزان لازم سرمایه برای شرکت تعریف و هر یک از شرکا میزانی از آن را تعهد و تادیه نمایند. شرکا می توانند میزانی از تعهدات خود را بصورت غیر نقدی تادیه نمایند. در این صورت باید سرمایه غیر نقدی تقویم شود و همه شرکا این موضوع را قبول نمایند. مهر کارشناس رسمی دادگستری در پای این تقویم نامه باید باشد که البته حضور وی برای تقویم نامه الزام نشده است.
حداقل نفرات مورد نیاز برای ثبت شرکت نسبی در قانون 2 نفر پیش بینی شده که البته در خصوص حد اکثر اشاره ای نشده و میزان شرکا می تواند به هر تعداد تعیین شود.
تعیین مدیر در شرکت نسبی هم مانند شرکت تضامنی است به این صورت که باید مدیر از بین شرکا انتخاب شود و محدودیتی در دوره مدیریت وی دیده نشده است و تا زمانی که همه شرکا برای انجام مسئولیت وی مشکلی نداشته باشند می تواند به فعالیت خود ادامه دهد. ضمنا مدیر در شرکت های نسبی در حکم وکیل شرکت می باشد. البته تعیین مدیر از غیر نفرات شریک هم عموما انجام می شود که در این صورت نیاز است توافق همه شرکا در خصوص مدیر منتخب دریافت شود.
تعیین بازرس هم در شرکت های نسبی الزام نشده ولی بهتر است از بین خود شرکا نفراتی این مهم را عهده دار باشند.
از دیگر موضوعات مرتبط برای ثبت شرکت نسبی این است که در شرکت های نسبی باید شرکت نامه تهیه شود . نیاز به اساسنامه الزامی نیست ولی به هر صورت برای داشتن مقررات داخلی به نفع شرکت است که اساسنامه ای هم تهیه شود.
مراحل ثبت شرکت نسبی
شرکت های نسبی درست همانند سایر شرکت های تجاری و موسسات غیر تجاری باید در اداره ثبت شرکت ها به ثبت رسانده شوند. از این رو مراحل زیر برای ثبت شرکت نسبی لازم است:
- تعیین حداقل نفرات مورد نیاز برای شراکت در شرکت نسبی و تعهد سرمایه و تادیه آن
- تعیین 5 نام به ترتیب اولویت در فرم تعیین نام برای شرکت.
- تهیه شرکتنامه و اظهارنامه شرکت
- برگزاری جلسه مجمع عمومی موسسین، انتخاب مدیران و بازرسین احتمالی و تایید شرکتنامه و اظهار نامه توسط همه شرکا
- انتخاب نماینده و یا وکیل حقوقی برای ثبت شرکت
- ثبت نام شرکت در سایت اداره ثبت شرکت ها و بارگذاری اطلاعات و مدارک لازم
- تایید کارشناسان ثبت شرکت ها و انجام امور ثبتی در خود اداره ثبت شرکت ها
- ثبت شرکت و دریافت کد اقتصادی و تشکیل پرونده های دارایی و مالیاتی
لازم به توضیح است اغلب شرکت های نسبی در قالب فعالیت های کوچک انجام فعالیت می کنند، عمدتا فامیلی و خانوادگی هستند ولی در هر صورت محدودیتی برای انتخاب موضوع فعالیت ندارند و شخصیت حقوقی لازم و کافی را برای این فعالیت ها خواهند داشت.
مدارک لازم برای ثبت شرکت نسبی
- دو نسخه اظهار نامه
- دو نسخه شرکتنامه
- دو نسخه اساسنامه
- دو نسخه تقاضانامه
- فرم تعیین نام
- مجوز شرکت در صورت نیاز
- وکالتنامه وکیل در صورت نیاز
- مدارک شناسایی و هویتی شرکا و مدیران
- گواهی عدم سوء پیشینه شرکا و مدیران
- دو نسخه صورتجلسه مجمع عمومی موسسین
- دو نسخه صورتجلسه هیئت مدیره
به یاد داشته باشید بهتر است به منظور ثبت تخصصی شرکت نسبی از وکلای خبره ثبت شرکت و ثبت برند نوبل استفاده کنید. سال ها تجربه و تخصص به ما آموخته که در صورت نداشتن تجربه و شناخت کافی مسائل حقوقی ضررهای جبران ناپذیری را باید پرداخت نمود و قطعا هزینه های افرادی که از اشخاص حقوقی بهره نمی برند در قیاس با شرکت هایی که توسط متخصصین این حوزه به ثبت رسیده اند بیشتر بوده است.
موسسه حقوقی ثبت شرکت و ثبت برند نوبل از پیشروترین شرکت های حقوقی ایران با بهره مندی از برترین متخصصین حقوقی بصورت تمام وقت آماده پاسخ گویی به سئوالات و درخواست های شما است.