برند یا علامت تجاری
با توجه به اینکه گستردگی محصولات و تنوع خدمات در همه کشور ها بسیار زیاد بوده و تمایز بین این محصولات ، کالا ها و خدمات و شناساندن ان توسط تولید کننده و یا ارائه دهنده خدمت به مشتری بسیار حائز اهمیت می باشد و از سویی دیگر مشتریان و مصرف کنندگان نهایی حق دارند تا با شناسایی محصولات یک شرکت و شناخت کیفیت خدمات و محصولات ان نسبت به انتخاب و یا عدم انتخاب آن اهتمام نمایند مبحث شناسنامه دار کردن محصولات و خدمات از دوره های دور مطرح و به شدت رایج شده است. این علامت نه تنها باعث تمیز محصولات و خدمات شما نسبت به سایر رقبا می شود که می تواند برای موضوع بازاریابی و تبلیغات نیز به شما بسیار کمک کند.
اما این علامت تجاری چگونه به وجود می آید و مالکیت آن به چه نحوی می باشد؟ آیا هرنوع علامت و یا نشانی قابل ثبت می باشد یا خیر و اینکه عملا برای تصاحب یک علامت تجاری باید چه اقداماتی را انجام داد سئوالی است که ذهن بسیاری از صاحبین مشاغل اقتصادی را به خود مشغول کرده است.
ما در این مقاله ضمن شناخت بهتر برند ویا همان طرح تجاری تلاش می کنیم مراحل تولید تا ثبت یک علامت تجاری را به تفصیل برای شما بیان کرده تا در صورتیکه قصد انتخاب و ثبت یک علامت تجاری را دارید بتوانید با کمک یک مشاور خبره به راحتی صاحب یک برند شوید.
برند یا علامت تجاری چیست؟
علامت تجاری که به برند یک محصول و خدمت نیز معروف است در واقع آرم تعیین شده و مشخصی است که تولیدات ، کالاها و خدمات مخصوص یک شخص حقیقی و یا حقوقی با آن شناخته می شوند و همین امر باعث تمایز کالاها و خدمات این شخص از سایر اشخاص و بخصوص هم صنفی های او می شود . این علامت نشات گرفته از زمان های دور یعنی زمان باستان می باشد. در زمان باستان صنعت گران پس از ساخت کالاهای خود امضاء یا علامتی را بر روی آن اثر هنری و کاربردی خود ثبت می کردند تا دیگران با دیدن این علامت سازنده آن را بشناسند . این علامت ها در طول تاریخ تغییرات زیادی را تجربه کرده تا به شکل امروزی خود درآمده است .امروزه به منظور حفاظت از این علائم آنها را در یک سیستم کشوری و جهانی ثبت می نمایند. این علائم به مصرف کننده کمک می کند که با توجه به این علامت در تشخیص کالاها و خدماتی که مد نظر دارد گمراه نشده و بتوانند با شناخت علامت در واقع تولید کنند یا ارائه دهنده خدمت را شناسایی و از خدمات و تولیدات آن بهره ببرند .
هدف از ثبت آرم تجاری چیست؟
آرم تجاری ضمن حصول اطمینان به صاحب برند برای او به عنوان یک حقوق انحصاری شناخته می شود که با شناخت کالاها و خدمات و یا با اجاره دادن به دیگران در ازاء اجاره بها و یا دریافت مبلغی برای صاحب برند درآمد زا و شهرت آفرین می باشد . علامت تجاری در هر کشوری توسط نهادی با پرداخت مبلغی ثبت و از آن محافظت می شود .مدت زمان اعتبار و محافظت از این علائم نیز در همه کشور ها متفاوت بوده که این مدت در ایران از زمان تسلیم اظهارنامه 10 سال تعیین شده است . با نگاهی کلی تر علامت تجاری به شخصیت حقیقی و یا حقوقی رسمیت بخشیده و با دادن سود اقتصادی به صاحبین خود در سطح جهانی سرمایه گذاری می کنند و باعث ترویج این ابتکار و فرهنگ می شوند . ثبت علامت تجاریهمچنین باعث می شود تا تلاش رقبای غیر منصف و متقلبان ناکام مانده و نتوانند محصولات و خدمات نا مرغوب خود را با استفاده غیر قانونی از برند سایر رقبای خوش نام خود به فروش رسانده و باعث بد نامی آنها شوند . این نظام همچنین باعث آگاهی و سرمایه گذاری بیشتر برای تولید و فروش کالاها و خدمات در سایه اعتماد بیشتر و در منصفانه ترین شرایط می شود و راه تجارت بین المللی را هموار تر خواهد کرد .
چه علائمی را می توان ثبت کرد ؟
برای ثبت برند در صورت منحصر به فرد بودن ان تقریبا محدودیتی با توجه به تعاریف موجود وجود ندارد . یک یا ترکیبی از چند کلمه ، حرف یا عدد هم می توانند به عنوان علامت تجاری یک شرکت ثبت شوند. همچنین نقاشی ها ، سمبل ها ، نقش های سه بعدی مانند شکل و بسته بندی کالاها ، علائم سمعی مانند اصوات و موسیقی ها ، رایحه ها و یا رنگ های با ویژگی های خاص و… همه می توانند به عنوان علامت تجاری ثبت شوند .
این علائم تجاری فقط مختص شناسایی منابع کالا و خدمات نمی باشند و این علائم به چند دسته دیگر نیز تقسیم می شوند . مانند علائم اشتراکی که به برخی اتحادیه ها و اعضاء آن تعلق دارند و به منظور معرفی خود ، جامعه خود و یک سطح کیفی و یا حتی برخی ملزومات وابسته کاربرد دارند که از آن جمله می توان اتحادیه مهندسان ، معماران ، حسابداران و … را نام برد .
یا علائم تصدیق نامه ها با بدست آوردن سطح استاندارد مشخص که برای نشان دادن قبولی به کار می روند ولی محدودیت برای هرگونه عضوی ندارند .این علائم می توانند به هر شخصیت حقیقی و حقوقی که تصدیق کند کالاهای مربوطه دارای آن درجه و رتبه می باشند اعطا شود . از این جمله علائم می توانند به علائم استانداردهای ایزو ( iso) نام برد که یک گواهینامه شناخته شده در سطح جهان محسوب می شود .
مراحل ثبت علامت تجاری چیست؟
برای ثبت علامت تجاری تهیه و تکمیل برخی مدارک ضرورت دارد که در ادامه به آن می پردازیم :
اشخاص حقوقی
1- یک نسخه کپی از آگهی تاسیس ، هر نوع تغییرات مانند تغییر نام ، آدرس و تغییر مدیر عامل و همچنین روزنامه تاسیس به همراه درج تغییرات
2- یک نسخه کپی از مجوز های شرکت شامل پروانه بهره برداری و جواز تاسیس
تبصره : چنانچه مجوزی به نام شرکت وجود ندارد و شرکت رئیس هیئت مدیره و مدیر عامل به صورت شخصی داشته باشند برای ثبت قابل قبول می باشد .
3- کپی کارت بازرگانی به نام شرکت یا مدیر عامل شرکت
4- کپی شناسنامه و کارت ملی مدیر عامل شرکت
5- ارائه یک نمونه از علامت تجاری مورد تقاضاد در ابعاد 10*10
6- مهر شرکت
اشخاص حقیقی
1- کپی شناسنامه و کارت ملی متقاضی
2- کپی جواز کسب و یا هرگونه مجوز فعالیت
3- کپی کارت بازرگانی به نام متقاضی
4- یک نمونه از علامت تجاری مورد درخواست در ابعاد 10*10
ثبت نام در سایت مالکیت صنعتی قسمت ثبت علائم تجاری
برای ثبت برند یا علامت تجاری ابتدا باید به سایت sherkat.ssaa.ir مراجعه نمود . سپس در سمت چپ قسمتی با عنوان مرکز ماکیت معنوی وجود دارد که باید روی آن کلیک کنید . پس از آن قسمت خدمات الکترونیک را انتخاب و به ادارهثبت علائم تجاری وارد می شوید و بعد از آن از قسمت اظهار نامه الکترونیکی و در قسمت اول ثبت اظهارنامه علامت تجاری را انتخاب نمایید .در این قسمت با انتخاب گزینه موافق هستم می توانید مراحل ثبت اظهارنامه ثبت علامت تجاریرا مشاهده نمایید.
در قسمت اول اطلاعات اظهارنامه را باید وارد نمایید .سپس نوع اظهارنامه و بعد از آن مالک را تعیین می نمایید . بعد از انتخاب مالک با توجه به اینکه علامت برای شخص حقیقی است یا حقوقی مراحل بعدی را تکمیل می نمایید و در قسمت ثبت درخواست ثبت اظهارنامه جدید را انتخاب کنید .
برای تکمیل مراحل بعدی نیز به ترتیب زیر عمل کنید :
مرحله اول
ابتدا اطلاعات متقاضی حقیقی و یا حقوقی را کامل وارد می کنید . در قسمت ورود اطلاعات فرد ابلاغ گیرنده شماره تماس را وارد نمایید تا رمز و ابلاغیه های بعدی برای او ارسال شود . سپس در قسمت اطلاعات وکیل یا نماینده حقوقی چنانچه تقاضا کننده وکیل شرکت باشد گزینه وکیل دادگستری و در صورتیکه توسط مالکین و یا نماینده شرکت و یا خود فرد حقیقی اطلاعات وارد می شود ، یک نفر از شرکا یا مدیران را به عنوان متقاضی معرفی می کنید و گزینه یکی از مدیران را انتخاب می کنید .
در قسمت بعدی باید نوع کالا را انتخاب نمایید. در این مرحله چنانچه شماره طبقه کالای درخواستی را می دانید گزینه شماره کالای درخواستی را می دانم انتخاب می کنید در غیر اینصورت با انتخاب گزینه دوم نام محصول را وارد می کنید تا خود سیستم کد کالا را انتخاب نماید .
مرحله دوم
در مرحله بعدی یا دوم باید مدارک ذکر شده را برای ثبت علامت تجاری بارگذاری یا آپلود کنید . در این مرحله چنانچه مدارک موجود بیشتر از فایل های بارگذاری بود گزینه ای وجود دارد به نام افزودن ضمائم اختیاری که با انتخاب آن می توانید مدارک بیشتری را بارگذاری نمایید.
مرحله سوم
در مرحله سوم مدارک بارگذاری شده و اطلاعات وارد شده نمایش داده می شود تا ضمن بازبینی و در صورت صحیح بودن آنها را تایید نمایید.
مرحله نهایی
نهایتا در مرحله اخر باید هزینه ثبت اولیه از طریق اینترنت واریز شود . با واریز مبلغ شماره اظهارنامه و رمز برای شماره تماس وارد شده ارسال می شود تا از طریق آن در مراحل بعدی بتوانید مراحل کار را پیگیری نمایید.
مراحل پیگیری
از زمان ثبت اظهارنامه دو تا سه ماه زمان خواهد برد تا نتیجه ثبت علامت تجاری اطلاع رسانی شود. در این مدت کارشناسان به موضوع رسیدگی و نتیجه درخواست ثبت برند شما را اطلاع خواهند داد .
در صورت ثبت برند
در صورت تایید و ثبت برند شما باید تشکیل پرونده داده شود که این کار یا از طریق خود شما و یا بهتر است و توصیه می شود توسط وکیل قانونی انجام شود. بعد از تشکیل پرونده که باید مدارک ان کامل باشد مراتب ثبت نهایی و مبلغ ثبت نهایی نیز اخذ خواهد شد.
پس از واریز مبلغ نهایی به حساب دفتر
*- با واریز مبلغ از طریق سایت روزنامه رسمی قوه قضائیه ، روزنامه رسمی ابتدایی علامت و واریز مبلغ که از طریق بانکداری اینترنتی می باشد صورت می پذیرد.
*- با صدور روزنامه رسمی در حدود زمان 10 روز در همان سایت یک زمان یک ماهه به برای علامت ثبت می شود.
*- بعد از سپری شدن مدت زمان یک ماهه در سایت اداره مالکیت صنعتی شده با وارد کردن شماره اظهارنامه و رمز وارد پرونده در سایت شده و در آنجا با پرداخت اینترنتی مبلغ نهایی علامت تجاری به مدت 10 سال به نام شما و در انحصار شما خواهد شد.
*- طی 7 تا 10 روز روزنامه رسمی دوم در سایت روزنامه رسمی صادر می شود که باید مبلغ آن نیز بصورت اینترنتی پرداخت شود .
*- بعد از 10 روز کاری دیگر و پس از صدور روزنامه دوم باید یک نسخه کپی از آگهی تقاضای ثبت اولیه و روزنامه اول و آگهی ثبت دوم و روزنامه رسمی دوم به اداره مالکیت صنعتی برای درخواست پروانه ده ساله تحویل داده شود .
*- پس از یکی دو روز پروانه صادر می شود و مدارک تحویل شما و یا موکل شما داده خواهد شد .
وجود نقص در پرونده ها
چنانچه نقصی در پرونده ها مشاهده نمودید باید با توجه به درخواست های کارشناسان و راهنمایی های آنها در صدد رفع آنها عمل کنید . درصورتیکه اظهارنامه تقاضای ثبت رد شود روال کار متوقف و امکان پیگیری پرونده دیگر وجود نخواهد داشت .
آدرس اداره مالکیت صنعتی : تهران میدان امام خمینی ره خیابان فیاض بخش ساختمان قدیمی بانک ملی اداره مالکیت صنعتی.
در خصوص علامت تجاری
هر چند ارائه این اطلاعات ممکن از باعث رنجش برخی از همکاران شود ولی حقیقت این است که باید شما تمامی مراحل ثبت یک علامت و باید ها و نباید های آن را بدانید و بشناسید تا در صورتی که در هر مرحله برای ثبت شما مشکلی پیش آمد اعتماد خود را به مشاورین و متخصصین در صورتیکه متخصصان و مشاوران کار شما را پیگیری می کنند از دست ندهید.
علامت تجاری با نام های مختلف شناخته می شود که همگی در اصل یکی هستند و تفاوتی در نوع آنها وجود ندارد . این علائم با نام های علامت تجاری ، برند ، لوگو و نام تجاری شناخته می شوند . اما شکل تجاری متفاوت است. شکل تجاری مانند بطری نوشابه و قوطی آب میوه و … می باشد ولی باز هم شرایط و فرآیند ثبتی آنها یکسان است .
فرایند ثبت علامت تجاری
در کل فرآیند ثبت علامت تجاری به دو صورت امکانپذیر می باشد:
1- توسط خودتان
2- توسط وکیل
ثبت علامت تجاری علی رغم تمامی مراحل تشریح شده پیچیدگی های زیادی دارد. باید شناخت شما نسبت به علامت ها کامل باشد. باید اطلاع داشته باشید که چه نوع علائمی قابل ثبت خواهند بود ، په نوع علائمی پذیرفته نمی شوند و چقدر زمان بین تمامی این مراحل در صورت پذیرفته نشدن از دست خواهید داد و یا چقدر سرمایه شما سوخته خواهد شد . شکل علامت و حدود اختیارات ما برای انتخاب برند چقدر است و… که همه وهمه نیازمند کارشناسی حساس و شناخت کافی است . اینکه خودتان پیگیر امور ثبت برند شوید امکانپذیر است ولی در صورتی که در هر مرحله نتوانید مدارک و مستندات لازم را ارائه نماییدو یا به موقع دست به کار نشوید و یا در هر مرحله علامت شما رد شود در واقع این شما هستید که ضرر خواهید کرد. ولی کارشناسان و وکلا به خوبی مسیر ثبت را می شناسند. آنها بارها این مسیر را طی نموده و به راحتی و با کمترین هزینه می توانند برای شما علامت مورد نظرتان را ثبت نمایند.
چرا علامت تجاری، برند، لوگو، نام تجاری ثبت کنیم؟
برند و برندینگ پایه اصلی هر تجارت و کسب و کاری است و در صورت تداوم در یک تجارت داشتن یک نشان و علامت منحصر به فرد بسیار حائز اهمیت است .تمامی اشخاص حقیقی و حقوقی در کسب و کار خود به دنبال نام و نشانی هستندو تمایل دارند در مسیری که قدم می گذارند شناخته شده و پس از آن از این شناخت و اعتبار بتوانند به نحو احسنت استفاده کرده و کسی نتواند از اعتبار آنها سوء استفاده نماید . از این رو با معرفی یک علامت تجاری و ثبت آن اطمینان حاصل می کنند که از برند آنها تحت قوانین خاص موجود حمایت و محافظت خواهد شد .
این علامت تجاری در واقع نشان و علامتی است برای اینکه کالا های تولیدی و یا خدمات قابل ارائه یک شخص حقوقی یا حقیقی را از کالاها و خدمات سایر اشخاص متمایز می نماید و اجازه استفاده از آن فقط مختص خود شخصی است که علامت به نام او به ثبت رسیده است مگر اینکه بصورت توافقی قانونی این اجازه به غیر داده شده باشد .
زمان مورد نیاز جهت ثبت علامت تجاری شخصی و شرکتی
* حدود دو ماه از شروع فرآیند درخواست ، تکمیل پرونده و ثبت مدارک
* حدود چهار تا پنج ماه برای صدور پروانه 10 ساله که البته در این مرحله علامت تجاری به نام شما ثبت شده است و نگرانی دیگر در خصوص آن نخواهید داشت.
سوالات متداول در خصوص ثبت علامت تجاری
1- آیا می توان علامت تجاری ثبت شده ای را خرید و آن را به نام خود تغییر دهیم ؟
بله . البته باید حتما زمینه فعالیت شما با فروشنده یکی باشد و در همان شاخه فعالیت نمایید.
2– برای انتقال علامت تجاری چه مدارکی لازم است ؟
کپی مدارک شناسایی فرد انتقال دهنده و انتقال گیرنده
ارائه جوازی در همان صنف انتقال دهنده
اصل پروانه ده ساله
ارائه صلح نامه محضری
3- فرآیند تمدید علامت تجاری چگونه است ؟
این فرآیند دقیقا مشابه مراحل ثبت اولیه و با همان هزینه ها که البته با تاریخ تمدید محاسبه خواهد شد می باشد. توصیه می شود قبل از منقضی شدن علامت ، حدود 6 ماه زودتر برای تمدید اقدام شود.
4- آیا علامت تجاری ویا برند باید حتما توسط وکیل ثبت شود ؟
خیر ، ثبت برند می تواند توسط خود متقاضی نیز پیگیری و ثبت شود.
5- ثبت علامت تجاری چقدر زمان می برد ؟
در مرحله اول و برای تایید نیازمند زمان حدود 2 ماهه و در مرحله بعدی برای صدور پروانه ده ساله حدود 4.5 تا 5 ماه زمان لازم است .
6- داشتن مجوز کار یا بهره برداری برای ثبت برند الزامی است ؟
بله . برای ثبت علامت تجاری باید جواز کسب و یا پروانه بهره برداری قبلا دریافت شده باشد .
7- آیا امکان انتقال علامت تجاری وجود دارد ؟
بله . برای انتقال نیز باید مراحل مانند مراحل ثبت طی شود . البته با وجود تغییرات اندکی مثلا پروانه 10 ساله نیز جزء مدارک مورد نیاز می باشد.
8- روزنامه دوم در علامت دوم چیست ؟
روزنامه دوم در واقع همان روزنامه 10 ساله می باشد.
9- آیا قبل از اینکه اقدام به تعریف علامت تجاری و تشکیل پرونده نماییم راهی وجود دارد تا از وجود نمونه علامت تجاری مورد نظرمان مطلع شویم ؟
بله . شما می توانید با پرداخت هزینه ای اقدام به استعلام علامت تجاری مورد نظر خودتان بکنید.
10- آیا می توان نام مغازه را به عنوان علامت تجاری ثبت کرد ؟
در این مورد در صورتیکه نمونه ای قبلا وجود نداشته باشد و جواز کسب به نام خودتان داشته باشید می توانید نام را انحصاری نمایید.
11- مجوز فعالیت را باید از کجا دریافت نمایم ؟
مجوز فعالیت در ایران بسته به نوع فعالیت صادر می شود. در صورتیکه فعالیت شما در غالب شرکت می باشد باید ابتدا شرکت را ثبت و پروانه بهره برداری را از اداره ثبت شرکت ها دریافت نمایید. جواز کسب برای مغازه دار ها توسط اتحادیه ها صادر می شود و برای برخی بنگاه ها و موسسات مجوز فعالیت توسط نهاد های ذی ربط خودشان صادر خواهد شد. ابتدا باید نوع فعالیت خود را مشخص و جواز مورد نظر را از نهاد مربوطه دریافت نمایید و پس از آن برند خود را معرفی و ثبت نمایید.
12- آیا سایتی برای دریافت استعلام برند و علامت تجاری وجود دارد ؟
شاید برخی از سایت ها اعلام نمایند که می توانید این کار را توسط آن سایت انجام دهید ولی این کار عملا شدنی نیست . زیرا اغلب این سایت ها به روز رسانی نشده اند و مجوز لازم را ندارند. بهتر راه برای استعلام مراجعه به مجموعه های ثبتی و دریافت استعلام از این مراکز می باشد تا استعلام معتبری دریافت نمایید .
13- آیا امکان معرفی علامت تجاری وجود دارد که در آن هم نام شرکت باشد و هم نماد آن ؟
بله. می توان علامتی طراحی نمود که هر دو را پوشش دهد .
14- ایا امکان ثبت علامتی که در کشور دیگر ثبت شده است در ایران وجد دارد ؟
اگر بصورت رسمی ثبت شده باشد و این ثبت بین المللی باشد نمی توانید این علامت را ثبت نمایید و حتی در صورت ارجاء رد خواهد شد. هر چند توصیه می شود اقدام به این کار نکنید .
طبق ماده 30 قانون تجارت علامت تجاری، علامت جمعی و نام تجاری عبارتند از:
– علامت تجاری : هر نشان و علامت قابل رویتی که باعث تمایز بین کالاها و خدمات اشخاص حقیقی و حقوقی از یکدیگر می شود .
– علامت جمعی : هر نشان و علامت قابل رویتی که که در اظهارنامه تحت عنوان علامت جمعی ثبت شده باشد و مبداء و تایید کننده خصوصیات دیگر مانند کیفیت و توان و … کالا و خدمات اشخاص حقیقی و حقوقی تحت نظارت مالک علامت ثبت شده جمعی را نشان داده و از سایر علامت های تجاری و جمعی دیگر متمایز می نماید.
– نام تجاری : اسم و عنوانی که معرفی کننده و مشخص کننده شخص حقیقی یا حقوقی می باشد .
فواید و دلایل ثبت علامت تجاری
* مشتریان را قادر می سازد تا محصولات شما را از سایر محصولات و رقبا تمیز تشخیص دهند .
* باعث می شود شرکت ها محصولاتشان را از یکدیگر تمایز ببخشند.
* توسط آن می توانید به شهرت و وجهه دست یافته و اقدام به بازاریابی و جذب مشتری نمایید.
* اجاز استفاده از آن برای دیگران تا زمانی که از شما مجوزی دریافت نکنند داده نمی شود و شما برای صدور مجوز برای سایرین می توانید نرخی تعیین و کسب درآمد نمایید.
* جزء لاینفک موافقت نامه های اعطاء نمایندگی می باشد .
* ممکن است دارایی ارزشمند کسب و کار شوند.
* باعث انگیزه و تشویق شرکت ها و مدیران آنها برای ارتقاء کیفیت محصولات و خدماتشان می شود .
* بوسیله آن می توانید اقدام به دریافت تسهیلات بانکی و قرض الحسنه ای نمایید.
حق و حقوق علامت تجاری و نحوه حمایت از آن
هرچند اهمیت استفاده از برند برای تمایز محصولات و خدمات برای بسیاری محرز گردیده است ولی در این میان هستند افرادی که لزوم ثبت این علائم را درک نکرده اند .
با ثبت علائم تجاری شما نسبت به این علامت حق انحصاری پیدا می کنید . این حق انحصاری به شما اجازه می دهد در صورتیکه شخصی اقدام به تولید کالاهای یکسان و یا مشابه با محصولات شما با استفاده از علامت شما و یا به شکل گمراه کننده ای مشابه علامت شما کرد از آن شکایت کرده و جلوی او را گرفته و مطالبه خسارت نمایید.
درصورتیکه این علائم ثبت نشوند شرکت های رقیب که اکثراً کالاهای نا مرغوب و بی کیفیت و تقلبی تولید می کنند با استفاده از علامت تجاری شما و به نام شما اقدام به تولید و فروش محصولات خود می نمایند و با این کار نه تنها بازار محصولات شما را تا حدودی دریافت خواهند کرد که باعث خدشه دار شدن نام تجاری شما شده و سرمایه گذاری در این محصول را می توانند به کلی برای شما تباه نمایند. همانگونه که خود شما نیز برای خرید برخی از محصولات در بازار دچار سردرگمی شده و بین اصل و تقلبی بودن آن تردید می کنید . این موضوع متاسفانه به دلیل عدم آگاهی تولید کننده کالاها و ارائه دهنده خدمات به شدت فراگیر شده و تا جایی پیشرفته که شناخت محصولات اصل و تقلبی برای مشتریان عملا امکانپذیر نمی باشدو به همین دلیل بسیاری از مشتریان با یکی دو بار خرید کالای بی کیفیت و تقلبی به نام شما ، شما را مقصر قلمداد کرده و اقدام به تبلیغ سوء برای کالا و خدمات شما خواهند نمود .
تضمین ثبت علامت تجاری و اهمیت آن در تعیین میزان موفقیت و بازار کار شما بسیار مهم است تا جایی که ممکن است انحصار شما با عدم ثبت آن از دست برود .
با ثبت علامت تجاری شما می توانید در صورت موفقیت در بازار خودتان و بخصوص معروف شدن برند کارتان اقدام به تفویض اجازه استفاده از برند و علامت تجاری خود به اشخاص ثالث مورد اعتماد خود شده و با توجه به سهولت انجام اینکار از این طریق نیز بازار و سود خوبی برای خود بدست آورید . همچنین علامت تجاری می تواند اساس انعقاد یک موافقت نامه اعطای نمایندگی فروش نیز باشد . شهرت یک علامت تجاری برند شدن کالا و محصولات و خدمات شما باعث می شود موسسات مالی و بانک ها نیز در اعطاء تسهیلات و خدمات مالی به شما تمایل بسیار بیشتری داشته باشند و در این کار نیز توفیق زیادی کسب نمایید .
مدت اعتبار قانونی علائم تجاری
از تاریخ تسلیم اظهارنامه مدت اعتبار این علائم ده سال می باشد. این مدت در پایان اعتبار با درخواست مالک و یا وکیل قانونی او قابل تمدید می باشد. در پایان مدت اعتبار نیز یک مدت ماهه تشویقی با پرداخت جریمه تاخیر نیز برای متقاضیان تمدید در نظر گرفته شده است . ولیکن پس از ده سال و6 ماه در صورتیکه متقاضی برند خود را تمدید ننماید این انحصار از دست او خارج شده و برند ممکن است به نام دیگری ثبت شود .
چه علائمی را می توان ثبت کرد ؟
هر گونه کلمه ، حرف ، عدد ، ترسیم ، شکل ، رنگ ، تصویر ، برچسب و یا ترکیبی از آنها که قابلیت تشخیص کالا و خدمات را برای شرکت داشته باشد قابل ثبت می باشد . در برخی کشور ها شعار های تبلیغاتی نیز می توانند به عنوان علامت تجاری ثبت شوند . هر چند با توجه به تعداد روز افزون کشور ها و شرکت ها و اشخاص حقیقی و ورود روز افزون انها به عرصه تجارت باعث می شود علائمی غیر مرسوم نیز پای خود را به عرصه علائم تجاری باز کرده و اجازه ثبت پیدا کنند . مانند رنگ ها ، بوها ، علائم سه بعدی ، صداها و .. ولی بسیاری از کشور ها تنها اجازه ثبت نشان هایی را می دهند که قابل رویت بوده و قابلیت نمایش گرافیکی را دارند .
چه علائمی را نمی توان ثبت کرد ؟
در این میان برخی از حروف و نشانه ها قابل ثبت نیستند مانند موارد زیر :
واژه های عام : مانند اسب، صندلی ، ماشین و … این نوع تقاضاها واژه عام می باشند و تقاضای ثبت آنها مردود می باشد .
واژه های توصیفی : اینگونه کلمات در تجارت برای توصیف کالا و یا خدمات به کار می روند . مانند شیرین برای شکلات ، که این کلمه یک کلمه انحصاری به حساب نمی آید . در واقع اگر به تولید کننده شکلات حق انحصاری کلمه شیرین داده شود کاری نا عادلانه صورت گرفته است . یا کلماتی مانند : تیز ، سریع ، نوآورانه و …
علائم گمراه کننده و فریب دهنده : این علائم تجاری باعث گمراهی مصرف کننده نسبت به مواردی همچون ماهیت ، کیفیت یا مبداء جغرافیایی محصول می شوند. مثلا تولید کننده مارگارین حق استفاده از شکل گاو در برند خود را نخواهد داشت زیرا باعث میشود مصرف کننده به گمان اینکه محصول نوعی محصول لبنی است آن را خریداری نماید و به اشتباه بیافتد .
علائمی که مخل نظم عمومی و اخلاق حسنه باشند : به طور کلی کلمات و تصاویری که با اخلاق جامعه و نظم عمومی جامعه سنخیت نداشته و ممکن است باعث برهم خوردن این موازین و نقض شئونات جامعه شود به عنوان علامت تجاری قابل ثبت نمی باشند. این علائم در هر کشوری می توانند متفاوت تعریف شوند .
به غیر از موارد فوق موادی همچون پرچم های نشان سلطنتی ، علائم رسمی دولتی ، نشان کشورها و سازمان های بین المللی و از این دسته موارد که نمونه ای از آن به دفتر بین المللی سازمان جهانی مالکیت معنوی (wipo) ارسال و اعلام شده است برای ثبت قابل قبول نمی باشند مگر اینکه مجوز های مربوطه دریافت شده باشند و شرکت تحت عنوان و یا زیر مجموعه یکی از این نهاد ها فعالیت نماید.
همچنین طبق ماده 32 قانون تجارت ، علامت تجاری یا برند در موارد زیر قابل ثبت شدن نمی باشند :
* تمایز بین کالا و خدمات یک موسسه را با یک موسسه دیگر انجام ندهد .
* بر خلاف موازین شرعی ، عرفی ، قانونی و یا نظم عمومی و اخلاق حسنه جامعه باشد .
* مراکز تجاری یا عمومی را بخصوص در مورد مبداء جغرافیایی کالاها و خدمات و خصوصیات مربوط به آن به اشتباه بیاندازد .
* مشابه و یا برگرفته شده از نشان های نظامی ، پرچم ، نشان های مملکتی یا نام یا نام اختصاری یا حروف اول یک نام یا نشان رسمس و حکومتی متعلق به کشور ، سازان های بین المللی ، بین الدولی و یا سازمان هایی که تحت کنوانسیون های بین المللی تاسیس و به بهره برداری می رسند باشد و یا مورد های ذکر شده یکی از اجزاء آن علامت محسوب شوند . البته در صورتیکه توسط مقام صاحب صلاحیت کشور و یا سازمان های ذی ربط اجازه آن صادر شده باشد می تواند استثناء قائل شود .
* مشابه و یا به شکل گمراه کننده ای شبیه یا ترجمه یک علامت و یا نام تجاری قبلا ثبت شده ای باشد که بخصوص برای همان کالا و خدمات مشابه و توسط نهاد و یا موسسه دیگری مورد استفاده قرار گرفته شده است .
* دقیقا مشابه آن قبلا برای خدمات غیر مشابه ثبت شده و به شناخت رسیده باشند.مشروط به آنکه میان استفاده از علامت و مالک علامت تجاری ارتباطی برقرار باشد و ثبت این علامت بتواند منافع مالک قبلی برند را مورد آسیب و لطمه قرار دهد .
* همانند علامتی باشد که قبلا به نام دیگری به ثبت رسیده است و هنوز تاریخ ثبت آن به اتمام رسیده است بخصوص اینکه تاریخ تقاضای ثبت آن دارای حق تقدم برای همان دسته از کالاها و خدمات بوده و یا برای کالا و خدماتی است که به به لحاظ شباهت موجب فریب و گمراهی شوند .