پایه و اساس یک روابط تجاری و انجام امور اقتصادی کشور بر مبنای تشکیلات شرکتی و متناسب با ساختاری مشخص و تعیین شده باعث پیشرفت بیشتر در اهداف و برنامه ها و اینده روشن تر و سود و اعتبار به مراتب بسیار زیاد تری برای صاحبین کسب و کار های مختلف می باشد. اما برای اینکه بتوان ساختار و شخصیت حقوقی داشت باید به خوبی با شرایط مورد نیاز خود را هماهنگی نموده و ویژگی ها و جزئیات مورد نیاز برای ثبت شرکت را بدانیم.
چرا که اولا ثبت شرکت تنها با حضور در اداره ثبت شرکت ها و تسلیم برخی از مدارک و یک درخواست امکانپذیر نیست و دوما هر نوع ساختاری متناسب با موضوع مورد نیاز ما برای فعالیت مورد نظر نمی باشد . از این رو برای اینکه بتوانیم شرکتی را ثبت کنیم باید با ویژگی های ثبت شرکت آشنا باشیم.
شرکت چیست؟
شرکت یک ساختار حقوقی با چهارچوبی قانونی و مشخص در تجارت یک کشور است که با مشارکت و همکاری چند نفر برای انجام یک تا چند موضوع مشخص و مرتبط ایجاد می شود. شرکت را در ایران در اداره ثبت شرکت ها به ثبت می رسانند که شعبه و اداره اصلی واقع در تهران و شعبات و نمایندگی های ثبت شرکت ها در هر یک استان ها و شهرستان نیز برای ثبت شرکت در شهر های مختلف می باشد.
شرکت ها هر گاه به منظور انجام امور تجاری و بازرگانی به ثبت برسند باید با تعیین نامی مخصوص و با ذکر نام نوع قالب ثبتی و درست برابر با مقررات و آئین نامه های مورد نظر به ثبت برسند اما اگر این شرکت ها اهداف تجاری و بازرگانی در سر نداشته باشند باید به صورت یک موسسه غیر تجاری به ثبت برسند که هر چند متناسب با قوانین و مقررات خاص خود به ثبت می رسد ولی تفاوت های ساختاری زیادی با شرکت ها دارد که عمده ترین آنها عدم امکان انجام امور تجاری می باشد.
چند نوع شرکت وجود دارد؟
شاید اصلی ترین نکته و سئوال مورد نظر متقاضیان تشکیل و ثبت یک شرکت انواع مختلف ثبت شرکت باشد. اینکه عموما چند نوع شرکت در ایران وجود دارد و کدام یک قانونی و حقوقی هستند و هر یک به چه منظور به ثبت می رسند.
شرکت های تعریف شده در قانون تجارت جمهوری اسلامی ایران عبارتند از :
- شرکت سهامی ( عام و خاص)
- شرکت با مسئولیت محدود
- شرکت تضامنی
- شرکت مختلط سهامی
- شرکت مختلط غیر سهامی
- شرکت نسبی
- و شرکت تعاونی
و در نهایت موسسه غیر تجاری که همانگونه که اشاره شد برای امور غیر تجاری به ثبت می رسد.
تفاوت قالب های ثبت شرکت ها در چیست؟
همه این نوع شرکت ها قانونی هستند و هر کدام اعتبار و شخصیت حقوقی لازم را دارند. تفاوت اصلی این نوع شرکت ها در ساختار و قوانین و آئین نامه های ثبتی و شرایط کاری و اجرایی آنها می باشد. از این رو متقاضیان ثبت شرکت باید هر یک از این شرکت ها را با مراجعه به وب سایت شرکت موسسه حقوقی ثبت شرکت و ثبت برند نوبل به خوبی بشناسند و متناسب با موضوع مورد نظر خود قالبی را انتخاب و به ثبت برسانند.
اما به صورت کلی شرکت های سهامی شرکت هایی هستند که سرمایه در انها به قطعات سهام تقسیم می شود و هر یک از شرکا به اندازه سهام خود در شرکت مسئولیت دارند. شرکت های سهامی عام با مشارکت مردمی و فروش سهام سرمایه خود را تامین می کنند و عموما برای موضوعات کلان به ثبت می رسند و در حالی که شرکت های سهامی خاص برای موضوعات جزئی تر و تخصصی تر و با تامین همه سرمایه مورد نیاز توسط خود شرکا و بدون فروش سهام به ثبت می رسد.
شرکت های با مسئولیت محدود با سرمایه کم و با مسئولیت منحصر به میزان اورده و یا همان سرمایه هر فرد در شرکت به ثبت می رسند و عمدتا برای مسائل جزئی و تخصصی هستند. اعتبار این شرکت ها از شرکا و سرمایه شرکت به دست می اید و محدودیتی برای فعالیت در موضوعات مختلف ندارند.
شرکت های تضامنی مناسب افراد دارای اعتبار زیاد و شناخته شده در کسب و کار خاصی می باشد. این افراد برای انجام فعالیت خود بصورت گسترده تر اقدام به تشکیل یک شرکت تضامنی و ضمانت همه مسئولیت شرکت می کنند . معمولا فعالیت هایی که در قالب این شرکت انجام میشود فعالیت های مالی ، ارزی و اعتباری است ولی الزاما اینگونه نیست و برای همه موضوعات می تواند به ثبت برسد.
نوع دیگری از شرکت های تضامنی شرکت های نسبی هستند که هر چند همه ساختار و مقرراتشان مشابه با شرکت های تضامنی است ولی به دلیل اینکه هر شریک تنها به میزان سرمایه ای را که در شرکت دارد تضمین شرکت را انجام می دهد از نوع تضامنی تفکیک می شود.
شرکت های مختلط سهامی معمولا برای امور بازرگانی به ثبت می رسند . یک طرف این شرکت ها شرکا تضامنی هستند و طرف دیگر شرکا سهامی که هر یک متناسب با قوانین شرکت های خاص خود با انها برخورد می شود. ثبت این شرکت ها به دنبال مشارکت یک تا چند شریک ضامن با یک تا چند شریک سهامدار است.
شرکت مختلط غیر سهامی هم دقیقا مشابه با شرکت مختلط سهامی است با این تفاوت که شرکا در این نوع شرکت ، شرکا تضامنی و با مسئولیت محدود هستند. در واقع دو نوع شراکت تضامنی و با مسئولیت محدود و با مقررات خاص شرکت های خودشان با هم برای تشکیل این نوع شرکت تلاقی پیدا کرده اند. شرکت های مختلط سهامی هم اغلب برای تامین سرمایه مورد نیاز شرکا تضامنی برای انجام اموری خاص در قانون دیده شده اند.
شرکت های تعاونی نوعی از شرکت هستند که اغلب قوانین آنها همانند شرکت های سهامی است. اما برای ثبت شرکت تعاونی باید 7 شریک وجود داشته باشند. هدف از ثبت شرکت های تعاونی تسهیل و ایجاد ساختاری برای تامین نیاز های بخش های مختلف روستایی و شهری و برای اجتماعی خاص و یا عام می باشد.
موسسات غیر تجاری هم اهداف غیر تجاری را دنبال می کنند. هرگاه موسسین به دنبال مباحث مدیریتی، مشاروه ای ، تحصیلی . آموزشی و یا خدمات عام المنفعه و قرض الحسنه ای و خیریه ای باشند باید اینگونه موسسات را به ثبت برسانند.
چه کسانی می توانند شرکت به ثبت برسانند؟
ثبت شرکت محدودیتی ندارد. همه افراد حقیقی و حقوقی می توانند با مشارکت با دو تا چند نفر دیگر و با انجام اقدامات و تشریفات قانونی هر یک از قالب های تعریف شده را انتخاب و شرکت خود را به ثبت برسانند. مگر افرادی که در قانون به دلایل مختلف محدودیت هایی برای ثبت شرکت داشته باشند.
ثبت شرکت و مدارک مورد نیاز برای ثبت شرکت ؟
هر چند همه انواع شرکت ها قوانین و مقررات مشخصی دارند و باید مطابق با آئین نامه های تعریف شده و مشخصی به ثبت برسند ولی برای ثبت شرکت مواردی به عنوان کلی و مدارکی است که همه نوع قالب شرکتی به ان نیاز دارند.
کلیات اقدامات مورد نیاز برای ثبت شرکت :
- انتخاب موضوع فعالیت
- انتخاب قالب ثبتی شرکت
- انتخاب 5 نام به ترتیب اولویت
- انتخاب یک یا چند شریک کاری متناسب با قالب انتخاب شده برای ثبت شرکت
- تنظیم اسناد و مدارک مورد نیاز حقوقی شرکت مانند اظهارنامه، اساسنامه و تقاضانامه
- تشکیل مجمع عمومی موسسین و تایید اسناد و مدارک اماده شده ، تعیین اعضا هیئت مدیره ، تعیین نفرات دارای امضا مجاز، تعیین بازرسین احتمالی و ...
- تشکیل جلسه هیئت مدیره و انتخاب سمت ها و شروح وظایف
- ارسال مدارک و تقاضانامه برای ثبت شرکت به اداره ثبت شرکت های شهرستان و یا شهر مربوطه
- انجام مراحل ثبت شرکت و واریز هزینه ها و دریافت شناسه ثبت شرکت و یا شناسه ملی
- آگهی کردن ثبت شرکت در روزنامه کثیر الانتشار شرکت و روزنامه رسمی کشور
- تشکیل پرونده دارایی و مالیاتی و دریافت دفاتر پلمپ مالیاتی و همچنین کد اقتصادی
این همه اشتراکات و اقدامات مورد نیاز برای ثبت یک شرکت بود. در این بین هر یک از شرکت ها دارای جزئیات دیگری هم هستند که باید با تماس و یا مراجعه به کارشناسان موسسه حقوقی ثبت شرکت و ثبت برند نوبل در جریان این جزئیات قرار بگیرید.
ضمن اینکه در صورت انتخاب هر یک از وکلای حرفه ای موسسه حقوقی ثبت شرکت و ثبت برند نوبل باید یک وکالتنامه هم به نام این موسسه ارائه نمایید.
اما مدارک کلی ثبت شرکت بسیار به جزئیات و خواسته ها و بخصوص قالب شرکت وابسته است. برخی از انواع شرکت ها باید اساسنامه داشته باشند و برخی نیازی به شرکتنامه دارند، برخی باید مجوز داشته باشند و برخی نیازی ندارند و البته صدها باید و نباید دیگر برای تهیه حتی هر برگ سند باید در نظر گرفته شود که این موضوع باعث پیچیدگی و مشکل شدن ثبت شرکت می شود و به همین دلیل پیشنهاد می کنیم بدون مشاوره با کارشناسان موسسه حقوقی ثبت شرکت و ثبت برند نوبل اقدامی برای ثبت هیچ یک از انواع شرکت ها نکنید.