تعاونی مجموعه ای است که در آن عده ای با ایده ها و عقاید یکسان و مشکلات و خواسته هایی مشترک و به منظور مرتفع نمودن این مشکلات و خواسته ها گرد هم جمع می شوند و با در میان گذاشتن میزان مشخصی از سرمایه مورد نظر تلاش می کنند که برای جامعه موسس خود و افراد وابسته به این جامعه اهداف تعیین شده ای داشته باشند .
تعاونی رسیدن به اهداف مشترک و تحقق ایده های یکسان با همیاری و همفکری دو تا چند نفر و به پشتوانه عده ای خاص و یا عام می باشد. تامین سرمایه این تعاونی ها می تواند توسط خود موسسن و یا اشخاص حقیقی و حقوقی دیگر در راستای اجرای بند 2 اصل 43 قانون اساسی و در قبل کار هایی مانند اعطاء وام های بدون بهره و یا کم بهره و همچنین وام های بلاعوض و کمک های مالی از راه های تعیین شده قانونی انجام پذیرد . این تامین سرمایه می تواند با هدف بهره مندی از سود و منافع تعاونی هم صورت بگیرد به این شکل که فرد حقیقی یا حقوقی میزان مشخصی از سرمایه تعاونی را تادیه و به عنوان شریک صاحب سهم الشرکه ای در شرکت تعاونی خواهد شد .
از لحاظ فعالیت تعاونی تولید و تعاونی توزیع دو دسته اصلی تعاونی ها را تشکیل می دهند. تعاونی های تولید به منظور ایجاد زمینه های شغلی برای اعضاء تعاونی در زمینه های مختلف مانند عمران ؛ دامداری ، دامپروری ، کشاورزی ، صنعت و معدن ؛ شیلات و ماهیگیری و… معمولا شکل می گیرند در حالیکه تعاونی های توزیع در پی بر طرف کردن ما یحتاج اصلی اعضاء این تعاونی ها بوجود می آیند و عمده زمینه های تشکیل این تعاونی ها مسکن ، خدمات ، خوار و بار، تهیه و تامین کالاهای مورد نیاز و… می باشد .
اما تعاونی ها به دو دسته عمده دیگر نیز طبقه بندی می شوند . تعاونی عام و تعاونی خاص دو نوع دیگر از تعاونی ها می باشند که بسته به نوع اعضاء و مشارکت آنها در تاسیس تعاونی طبقه بندی و شناخته می شوند . در تعاونی عام عضویت آزاد می باشد و تمامی اقشار مردم از هر نوع رنج تحصیلی و کاری و خانوادگی می توانند در آن عضو شده و از مزایا و تسهیلات تعاونی استفاده نمایند ولی تعاونی خاص تنها به قشر و نوع خاصی از مردم تعلق دارد و ورود و عضویت در این تعاونی ها تبصره و قوانین خاص خود را دارد یعنی اعضاء آن تنها می توانند از قشر تعیین شده و خاصی انتخاب شوند که شرایط لازم را دارند . این تعاونی ها بصورت فامیلی ، کارمندی ، کارگری ، دانشجویی و … شکل می گیرند و مطابق تعریف فوق چنانچه تعاونی دانشجویی تشکیل شود افراد غیر دانشجو نمی توانند عضو این تعاونی شوند .
برای نام شرکت تعاونی ذکر عنوان تعاونی قبل و یا بعد از عنوان اصلی ضروری است . این تعاونی ها در صورتیکه بیش از 500 نفر عضو داشته باشند و یا اتحادیه هایی که تعداد تعاونی های آنها بیش از 2000 تعاونی بانشد را تعاونی بزرگ می نامند .
تعاونی ها نیز مانند سایر شرکت ها باید برای ثبت و انتخاب اعضاء هیئت مدیره و تهیه اساسنامه و دفاتر و اسناد قانونی مراحل قانونی را طی نموده و هر کدام از این مراحل باید دقیقا مطابق با قوانین و مقررات اداره ثبت شرکت ها صورت بگیرد و از حساسیت خاص خود برخوردار می باشد که بهتر است برای تاسیس حتما از مشاورین خبره و کارآمد کمک گرفته شود .
اما تشکیل تعاونی به دلایل مختلف صورت می گیرد . عمده ترین دلیل تشکیل یک تعاونی وجود مشکلات خاص در یک منطقه و یا خواسته مشخص در بین یک عده می باشد که بریا مرتفع شدن آن باید یک مشارکت در میان باشد . شرکت ها تعاونی اغلب حاصل تفرک عده ای هستند که خواهان تشکیل اجتماعی برای حل و فصل این خواسته ها و مشکلات بوده ولی انجام این کار یا به تنهایی ممکن نمی باشد و یا به سرمایه ای زیاد نیاز دارد .
وقتی کاری در قالب یک تعاونی انجام پذیرد سرعت کار بالا رفته و در قبل آن می توان ضمن ایجاد شغل برای عده ای جویای کار برای مرتفع شدن مشکلات و خواسته ها بصورت اساسی تر و بنیادی تر و با تیمی حرفه ای تر و متخصص تر اقدام شود .
امروزه بسیاری از مشکلات کشور در قالب این تعاونی ها نه تنها مرتفع شده است که با نگاهی دقیق تر متوجه خواهیم شد که پیشبرد اهداف این تعاونی ها در حدی توسعه یافته که توانسته اند در بسیاری از بازار های داخلی و حتی خارجی به نامی ماندگار و قدرتمند در عرصه ملی تبدیل شوند .
ثبت شرکت تعاونی یکی از بهترین راه حل ها برای بحران بیکاری و توسعه اقتصادی کشور می باشد . برای این منظور مشاروان و کارشناسان ثبت شرکت و ثبت برند نوبل می توانند با تکیه بر دانش و تخصص و تجربه کافی کارشناسان و متخصصین خود و با تسلط کافی به قوانین و مقرران شرکت های تعاونی اهداف شما را جامه عمل پوشانده و همواره به عنوان یک شرکت حقوقی معتبر و برخوردار از کارشناسان صاحب صلاحیت و معتبر در کنار شما باشد .