هر فردی برای اینکه به خوبی شناسایی شود نیاز دارد تا یک شناسنامه در بدو تولد برای او تهیه شود تا از آن پس با ارائه این شناسنامه ضمن شناسایی او و تشخیص هویت او بتوانند سایر موارد را هم از این شناسنامه در باره او تخمین بزنند به عنوان مثال سال تولید ، سن ، تعداد فرزندان ، نام پدر و مادر و …
شرکت ها هم باید در بدو تاسیس توسط افراد شناسنامه دار شوند . این شناسنامه در شرکت با نام اساسنامه شرکت شناخته می شود . در اساسنامه موارد مختلفی آورده می شود که بر اساس آن تمامی مشتریان و ذی نفعان شرکت بتوانند با استناد به این موارد اطلاعات لازم در خصوص شرکت را به دست بیاورند و یا حتی خود شرکا و سهامداران در زمان های مورد نیاز می توانند به محتویات وع توافقات این سند مراجعه نموده و اختلافات احتمالی را مرتفع نمایند .
اسانامه در واقع سند اعتباری شرکت می باشد که خط مشی ، میزان سرمایه و دارایی شرکت ، موضوع و هدف فعالیت و نحوه فعالیت شرکت ، اختیارات و ووظایف شرکا ، میزان دخالت و تعهد هر یک از شرکا و مدیران منتخب ، طول مدت مدیریت ، بازرسین و نحوه انتخاب آنها ، تعداد مدیران و مدت فعالیت انها ، چگونگی عزل و نصب مدیران و بازرسین ، نحوه برخورد با افراد فوتی و محجور و … در آن دیده می شود .
از بین شرکت های تعریف شده در قانون تجارت ایران شرکت های سهامی عام و سهامی خاص الزاما باید دارای اساسنامه باشند و شرکت های با مسئولیت محدود ، تضامنی و نسبی هم باید الزاما شرکتنامه داشته باشند . در شرکت های با مسئولیت محدود نبود سندی به نام شرکتنامه عملا باعث می شود حیاتی برای شرکت نتوان متصور شد و شرکت در واقع ثبت نخواهد شد .
اما شرکتنامه توافقنامه بین شرکا است که برای ثبت شرکت با هم انجام می دهند .این شرکتنامه باید در دو نسخه تهیه شود که یکی در خود شرکت و یکی در اداره ثبت شرکت ها بایگانی خواهد شد . اما در شرکتنامه مواردی همچون نوع و نحوه مشارکت شرکا ، میزان سهم الشرکه ، نحوه تقسیم سود و زیان بین شرکا ، اعتبار شرکت و … باشد .
هم اساسنامه و هم شرکتنامه می تواند در شرکت هایی که الزامی برای ایجاد آن ندارند هم تهیه شود و به عنوان یک سند توصیه ای در شرکت مورد استفاده قرار بگیرد . اساسنامه وشرکتنامه از جمله اسناد مهمی است که باید در اولین جلسه مجمع عمومی موسوم به مجمع عمومی موسسین مورد توافق همه شرکا قرار بگیرد و امضاء همه شرکا ذیل آن دریافت شود .
شرکتنامه یک سند کاملا معتبر می باشد که توسط قوه قضائیه چاپ شده و اطلاعات لازم را از موسسین شرکت دریافت می کند و پس از تکمیل این اطلاعات باید با توافق همه شرکا به اداره ثبت شرکت ها برای انجام امور ثبتی شرکت ارائه شود .
در شرکتنامه موارد ذیل باید قید شود :
-
نام شرکت
-
موضوع شرکت
-
سرمایه نقدی و غیر نقدی شرکت و نحوه تادیه آن
-
میزان سهم الشرکه هر یک از شرکا
-
تاریخ ثبت شرکت و مدت اعتبار آن
-
نام موسسین شرکت به همراه مشخصات کامل هویتی و آدرس دقیق سکونت
-
اسامی مدیران به همراه مشخصات کامل هویتی و آدرس دقیق سکونت
-
اسامی بازرسین منتخب به همراه مشخصات کامل هویتی و آدرس محل سکونت
-
تاریخ و نحوه حسابرسی شرکت
-
طریقه تقسیم سود و زیان حاصله در شرکت بین شرکا
-
دلایلی و شرایط انحلال شرکت و نحوه انحلال
-
درج سایر توافقات لازم
-
و نهایتا امضاء همه شرکا و موسسین
اما در اساسنامه هم باید موارد زیر لحاظ شود :
-
نام شرکت
-
موضوع فعالیت شرکت
-
مدت اعتبار شرکت
-
محل دقیق شرکت و در صورت داشتن شعب آدرس دقیق شعبات شرکت
-
میزان سرمایه شرکت به همراه قید آورده های نقدی و غیر نقدی
-
ارزش هر سهم و تعداد سهام با نام و بی نام
-
در صورت وجود سهام ممتاز قید شرایط ، تعادا و خصوصیات و امتیازات آن
-
میزان دقیق مورد نیاز برطای پرداخت برای هر سهم و مدت مورد نیاز بریا مطالبه ما بقی سهمام تعهد شده شرکا
-
شرایط نقل و انتقال سهام
-
شریاط تبدیلی سهام به با نام و بی نام
-
در صورت نیاز به صدور اوراق قرضه شرایط و ترتیب آن ذکر شود .
-
شرایط و موارد مورد نیاز برای کاهش و افزایش سرمایه و نحوه آن
-
نحوه دعوت از مجامع برای تشکیل جلسه و قید زمان های مورد نیاز
-
قید شرایط حد نصاب تشکیل جلسات مجامع عمومی و نحوه اداره این مجامع
-
تعداد مدیران مورد نیاز و نحوه انتخاب و مدت ماموریت آنها و همچنین شرایط تعیین جانشین برای آنها
-
تعداد بازرسین مورد نیاز و نحوه انتخاب و مدت ماموریت و همچنین شرایط تغییر و تبدیل آنها
-
مشخص نمودن وظایف و اختیارات مدیران
-
میزان سهام مورد نیاز هر مدیر برای خرید انها
-
تعیین سال مالی شرکت و همچنین نحوه تنظیم ترازنامه و همچنین تقسیم سود و زیان شرکت
-
شرایط انحلال شرکت
-
مواردی مورد نیاز برای تغییر اساسنامه
در کل اساسنامه بیشتر بر اصول اساسی شرکت تمرکز دارد و شرکتنامه بیشتر بر توافقات نفرات موسس شرکت . به همین دلیل الزام وجود شرکتنامه در شرکت های اشخاص به وجود آمده است .
تنظیم اساسنامه و شرکتنامه به عنوان مهم ترین اسناد حیاتی شرکت بسیار حائز اهمیت است و ریزه کاری ها و نکات مهمی دارد که باید حتما توسط افراد موسس مد نظر قرار بگیرد . برای این منظور می توانید با تکیه بر تخصص و اعتبار موسسه ثبت شرکت و ثبت برند نوبل این مهم را به کارشناسان ما واگذار نمایید .