اینکه دو شرکت سهامی عام و سهامی خاص هر دو را شرکت سهامی می نامند و از این دسته شناخته می شوند به دلیل نحوه تقسیم مسئولیت در شرکت و نوع تقسیم سود وزیان و اشتراکات دیگر این دو شرکت با هم می باشد ولی آنچه مسلم است تفاوت های آشکار و عمده ای است که با همه نزدیکی در این دو شرکت وجود دارد .
بسیاری از علاقمندان به ثبت شرکت در خصوص شرکت های سهامی زیاد شنیده اند و همیشه یکی از بهترین شرکتها از دیدگاه آنها شرکت های سهامی بوده و در این میان هم شرکت سهامی خاص از توجه ویژه تری برخوردار می باشد. ولی در بسیاری از موارد بهتر است قبل از تصمیم گیری شناخت کافی در حوزه ثبتی وجود داشته باشد چرا که ممکن است برای ثبت شرکت در قابل دیگر شرایط بهتری داشته باشید و یا بهتر باشد نوع دیگری از قالب را بریا ثبت شرکت خود انتخاب نمایید .
شرکت های سهامی خاص تمامی سرمایه مورد نیاز خود را توسط موسسین و سهامداران منحصر به فرد خود تامین می کنند و اجازه ورود سرمایه به شرکت از طریق فروش سهام به سایرین را ندارند . اعتبار این شرکت ها میزان سرمایه آنها تلقی می شود . ثبت یک شرکت سهامی خاص حداقل با 100 هزار تومان انجام پذیر می باشد . اما شرکت های سهامی عام بیش از نیمی از سرمایه خود را باید به مردم واگذار نمایند و از راه فروش سهام به مردم آنها را در سود و زیان شرکت سهیم نمایند .
شرکت های سهامی خاص بیشتر بصورت تخصصی در یک تا چند موضوع مرتبط که جملگی حول یک محور در جریان باشد می توانند به ثبت برسند و این در حالی است که شرکت های سهامی عام موضوعات گسترده تر و متنوع تری را می توانند شامل شوند . در کل ابعاد فعالیت شرکت های سهامی خاص کمتر و مختصر تر از شرکت های سهامی عام می باشد زیرا افرادی شرکت سهامی عام به ثبت می رسانند که نیاز به سرمایه خیلی زیادی داشته باشند .
افزایش سرمایه در شرکت های سهامی خاص شرایط راحت تری دارد . برای افزایش سرمایه چه در شرکت سهامی خاص و چه شرکت سهامی عام باید مجامع عمومی فوق العاده مجوز صادر نمایند . تشکیل مجامع عمومی در شرکت های سهامی خاص به مراتب راحت تر تا شرکت های سهامی عام می باشد . همچنین معمولا نفرات مجامع شرکت های سهامی خاص نفرات کمتر و با ایده های نزدیکتری به هم می باشند . البته هر گونه تغییر در شرکت های سهامی باید با نظر مجامع باشد و این موضوع منحصر به افزایش سرمایه تنها نمی باشد .
شرکت های سهامی عام فقط می توانند اقدام به عرضه سهام به سهامداران خود در بورس نمایند و این موضوع به دلیل این است که شرکت های سهامی عام برای تامین سرمایه نیاز به مشارکت مردمی دارند . معمولا سرمایه مد نظر در شرکت های سهامی عام حد بالایی از سرمایه را می طلبد زیرا موضوع مورد نظر شرکت معمولا در سطح کشور ی و ملی قلمداد می شود و حجم زیادی از سرمایه را برای راه اندازی نیاز دارد .
هم در شرکت های سهامی خاص و هم در شرکت های سهامی عام برای ثبت شرکت ممکن است در صورت نیاز ارائه مجوز از سازمان های مرتبط لازم باشد و همچنین در مواردی باید مدارک تحصیلی مرتبط ارائه شود .
به دلیل تعداد بسیار بالای سهامدار در شرکت های سهامی عام و وجود تعدد سهام در این شرکت ها معمولا سهام این شرکت ها بصورت بی نام عرضه می شود و در شرکت های سهامی خاص این سهام به دلیل محدودیت و کم بودن سهامدار بصورت با نام توزیع می شود . در همین رابطه برای نقل و انتقال سهام های بی نام نیازی به کسب تکلیف از مجامع نمی باشد در حالی که سهام های با نام باید حتما با تایید مجامع به سایر نفرات انتقال داده شوند . پس در نتیجه نقل و انتقال سهام در شرکت های سهامی عام نیاز به هماهنگی و دریافت مجوز ندارد و می تواند به راحتی انجام پذیرد . ولی نقل و انتقال در شرکت های سهامی خاص باید با تایید مجامع انجام بگیرد .
دلیل اصلی این کار وجود سرمایه محدود در شرکت های سهامی خاص و وابستگی شدید این شرکت ها به سرمایه موجود خودشان می باشد . همچنین باید بتوانند به راحتی سرمایه شرکت را کنترل کنند تا بنا به شرایطی خاص حداقل سرمایه شرکت از حداقل تعیین شده در قانون کمتر نشود که شرکت را محکوم به ورشکستگی و یا کاهش سرمایه قرار دهد .
در قانون تجارت تعداد نفرات دقیقی برای هیئت مدیره شرکت های سهامی عنوان نشده است ولی با توجه به نوع نیازهای اساسی شرکت ها برای ثبت و مراحل قانونی دیگر وجود حداقل 5 نفر به عنوان اعضاء هیئت مدیره در شرکت سهامی عام و حداقل 3 نفر به عنوان اعضاء هیئت مدیره شرکت های سهامی خاص ضرورت دارد . این نفرات باید توسط مجامع مشخص و معرفی شوند و هر دو سال یکبار هم باید الزاما سمت آنها تمدید و یا تغییر یابد . البته در خصوص سقف تعداد نفرات هیئت مدیره هم در قانون چیزی عنوان نشده و ممکن است اعضاء هیئت مدیره در برخی شرکت ها تعدادی بیش از تعداد آورده شده را معرفی نمایند که اشکال قانونی نخواهد داشت .
بازرسین نیز باید توسط مجامع تعریف شوند و یک نفر بازرس اصلی و یک نفر به عنوان بازرس علی البدل برای ثبت شرکت حتما باید معرفی شوند و این موضوع در هر دو شرکت سهامی عام و سهامی خاص یکسان می باشد . ذکر این نکته هم خالی از لطف نیست که نفرات تعیین شده برای سمت های مدیر و بازرس در شرکت های سهامی باید بصورت مکتوب و یا در صورت قید شدن این اسامی در صورتجلسه مجمع عمومی فوق العاده با امضاء ذیل این صورتجلسه سمت های خود را بپذیرند و آگاهی خود را نسبت به تعیین شدنشان اثبات نمایند .
در تعیین نام برای شرکت ها سهامی عام باید در نظر داشت که عباتر سهامی عام را باید قبل و یا بعد ازدعنوان اصلی شرکت در نام شرکت بصورت خوانا و شفاف بیاورند و این موضوع باید در همه اسناد و مدارک حقوقی شرکت هم رعایت شده باشد . همچنین تعیین نام برای شرکت های سهامی خاص نیز به همین ترتیب می باشد و باید عبارت سهامی خاص را در عنوان شرکت لحاظ نموده و در همه اوراق و مستندات حقوقی حتما رعایت نمایند .
ثبت شرکت های سهامی خاص و سهامی عام برای هیچ فردی محدودیتی ندارد و همه افراد جامعه در هر سمت و عنوانی می توانند در صورت داشتن شرایط لازم اقدام به ثبت شرکت در قالب سهامی خاص و یا سهامی عام کنند . همچنین فعالیت و موضوع شرکت های سهامی عام هر چند بیشتر حول صنایع بزرگ مانند پتروشیمی ، صنایع نفتی ، صنایع معدنی و … می باشد ولی می تواند این شرکت حتی در موضوعات ریز تر و تخصصی تر مانن حوزه های کامپیوتری ، پزشکی ، خدماتی و … هم به ثبت برسند هر چند خیلی مرسوم نباشند .
برای ثبت شرکت سهامی خاص و یا سهامی عام بزرگترین دغدغه شما باید ایده شما باشد .اگر ایده و تفکری نو در هر زمینه ای دارید و یا فکر می کنید در زمینه های موجود تجاری توانایی بالایی دارید بهترین راه برای رسیدن به سود و اعتبار و منافع بالا ثبت شرکت و تشکیل شخصیت حقوقی مستقل می باشد .