بسیاری از فارغ التحصیلان رشته های مختلف مهندسی پس از اینکه مدرک مهندسی و یا کارشناسی خود را گرفتند به دنبال ثبت شرکت در موضوع و رشته مورد نظر خود می باشند تا ضمن استقلال فعالیت بتوانند از منافع تحصیلی و رشته ای خود برخوردار باشند و خدمات متناسب و ارزشمندی را در راستای تحصیلات خود به جامعه ارائه نمایند.
البته ثبت شرکت مهندسی الزاما نیازمند ارائه مدرک کارشناسی و یا مدرک تحصیلی خاصی چنانچه در نام شرکت عبارت مهندسی استفاده نشود نیست ولی مادامیکه در نام شرکت از عباراتی همچون مهندسی، مهندسین و یا گروه مهندسی استفاه شود باید برای ثبت شرکت حتما مدرک تحصیلی مرتبط با موضوع مهندسی شرکت ارائه شود.
شرکت های مهندسی گرایش های زیادی دارند ولی اصول و ساختار ثبتی آنها جملگی مشابه می باشد. به عنوان مثال برای ثبت شرکت مهندسی عمران و یا ثبت شرکت مهندسی پروژه و یا صنایع تنها تفاوت دریافت مجوزهای احتمالی و همچنین ارائه مدارک مرتبط با موضوع می باشد ولی در هر صورت برای ثبت شرکت مهندسی باید ابتدا یکی از قالب های شرکتی تعریف شده در قانون ثبت شرکت ها انتخاب شود.
هر چند محدودیتی برای انتخاب قالب شرکت برای فعالیت در موضوع مورد نظر نیست ولی مرسوم ترین و بهترین قالب های ثبتی شرکت های مهندسی شرکت های با مسئولیت محدود و شرکت سهامی از نوع خاص می باشد. لازم به توضیح است که اگر شرکت مهندسی بصورت مشاوره ای و مدیریتی باشد و در آن هیچ اقدام تجاری صورت نگیرد قالب شرکت حتی می تواند بصورت موسسه غیر تجاری هم انتخاب شود ولی از آنجائیکه اغلب شرکت های مهندسی روند اجرایی را نیز به دلیل منافع زیاد آن در نظر دارند و اقدامات تجاری در طول فعالیت خود انجام می دهند بنابراین بهتر است قالب شرکت تجاری انتخاب شود.
ثبت شرکت مهندسی در قالب سهامی خاص
برای ثبت شرکت مهندسی در قالب سهامی خاص باید 3 نفر به عنوان سهامدار سرمایه مورد نیاز که حداقل 1 میلیون ریال می باشد را تعهد و حداقل 35 درصد از ان را در حساب شرکت تادیه نمایند. هر یک از این نفرات به عنوان سهامدار شرکت شناخته می شوند و به اندازه ای که سرمایه نقدی و یا غیر نقدی وارد شرکت کرده اند پس از ثبت شرکت از سهام شرکت برخوردار می شوند. این سهام در اساسنامه شرکت بصورت قطعات مشخص و کوچک تقسیم می شود و اساس سود و زیان شرکت نیز همین سهام می باشد.
چنانچه نام شرکت با عبارت مهندسی انتخاب شود باید حداقل یک نفر از سهامداران شرکت دارای مدرک مهندسی در رشته و یا موضوع مرتبط باشد واگر مهندسین انتخاب شود باید حداقل دو نفر از سهامداران دارای مدرک مهندسی باشند و اگر در نام انتخابی شرکت عبارت گروه مهندسین دیده شود باید همه اعضا و سهامداران دارای مدرک حداقل کارشناسی در رشته مرتبط با موضوع شرکت باشند.
انتخاب بازرس اصلی و علی البدل در شرکت مهندسی سهامی خاص الزامی است و میزان دوره مدیریت محدود به دو سال و بازرسی محدود به یک سال می باشد.
مدارک مورد نیاز برای ثبت شرکت مهندسی سهامی خاص:
- کپی مدارک هویتی سهامداران و مدیران شرکت ( شناسنامه و کارت ملی)
- اقرار نامه اعضاء هیئت مدیره و بازرسین شرکت
- فرم تعیین نام
- گواهی عدم سوء پیشینه برای همه سهامداران و مدیران و حتی بازرسین
- ارائه مجوز از سازمان مهندسی مربوطه( در صورت نیاز)
- گواهی تادیه حداقل 35 درصد از مبلغ سرمایه شرکت
- اظهارنامه ثبت شرکت
- اساسنامه ثبت شرکت
ثبت شرکت مهندسی در قالب شرکت با مسئولیت محدود
شرکت مهندسی با مسئولیت محدود تنها با دو عضو می تواند به ثبت برسد. در این نوع شرکت ها ملاک سهم الشرکه می باشد که باید به میزان حداقل همان یک میلیون ریال توسط مدیریت شرکت تعهد و در زمان مشخص تادیه شود.
شرکت مهندسی با مسئولیت محدود الزامی به تعیین نفرات بازرس در شرکت ندارد و دوره مدیریت و احتمالا بازرسی شرکت محدودیتی ندارد و ضمنا الزامی هم نیست حتما مدیر شرکت از بین شرکا باشد درست بر خلاف شرکت سهامی خاص. در شرکت های مهندسی با مسئولیت محدود هم می توان عبارت مهندسی ، مهندسین و یا گروه مهندسی را دید منوط به اینکه برای عبارت مهندسی حداقل یک نفر ، برای مهندسین حداقل دو نفر و برای عبارت گروه مهندسین همه شرکا دارای مدرک مهندسی در رشته های مرتبط با موضوع شرکت باشند.
مبنای مسئولیت و سود و زیان در شرکت مهندسی با مسئولیت محدود میزان سهم الشرکه هر یک از شرکا می باشد. بر خلاف شرکت های سهامی خاص در شرکت مهندسی با مسئولیت محدود به جای اساسنامه باید شرکتنامه تهیه شود. البته ایجاد یک اساسنامه هم خالی از لطف نیست.
مدارک مورد نیاز برای ثبت شرکت مهندسی با مسئولیت محدود:
- کپی مدارک هویتی همه شرکا و مدیران ( شناسنامه و کارت ملی)
- گواهی عدم سوء پیشینه شرکا
- فرم تعیین نام
- مجوز از سازمان مهندسی مربوطه ( در صورت نیاز)
- اظهارنامه ثبت شرکت
- شرکتنامه ثبت شرکت
شرکت های مهندسی در هر قالبی که باشند باید برای فعالیت خود از واحد فنی و مهندسی مربوطه جواز تاسیس دریافت نمایند. از این رو باید با در دست داشتن مدارک زیر به این واحد مراجعه و جواز فعالیت دریافت شود:
- اشخاص حقیقی:
- فرم درخواست برای تاسیس واحد فنی مهندسی
- پرسشنامه مربوط به تاسیس واحد فنی مهندسی
- فتوکپی کارت ملی و شناسنامه متقاضی
- فتوکپی مدرک تحصیلی مرتبط با موضوع فعالیت
- سوایق و یا رزومه معتبر و مرتبط با موضوع شرکت در پروژه های مختلف
- گواهینامه های آموزشی هم کوتاه مدت و هم بلند مدت در خصوص زمینه فعالیت
- گواهینامه عضویت در انجمن فنی و مهندسی استان مربوطه
- گواهینامه عضویت در انجمن مشاوران فنی و مهندسی استان مربوطه
- فیش واریزی هزینه های ارائه مجوز
- اشخاص حقوقی:
- فرم درخواست جواز تاسیس برای واحد فنی مهندسی
- پرسشنامه مربوط به اشخاص حقوقی برای تاسیس واحد فنی مهندسی
- اساسنامه شرکت
- آگهی تاسیس و در صورت موجود بودن آگهی آخرین تغییرات شرکت
- اظهارنامه شرکت
- فتوکپی شناسنامه و کارت ملی اعضا هیئت مدیره شرکت
- فتوکپی آخرین مدرک تحصیلی اعضا هیئت مدیره
- گواهی دوره های آموزشی هر یک از اعضا هیئت مدیره، هم کوتاه مدت و هم بلند مدت
- گواهی عضویت هر یک از نفرات هیئت مدیره در انجمن علمی و مهندسی استان های خود
- سوابق و رزومه معتبر افراد هیئت مدیره در پروژه های مختلف علمی و صنعتی
- گواهینامه عضویت هر یک از اعضا هیئت مدیره در انجمن مشاوران فنی و مهندسی استان خود
- فیش واریز هزینه های صدور مجوز
ثبت شرکت مهندسی پیچیدگی های زیادی دارد . حتی در انتخاب قالب شرکت و تهیه مستنداتی مانند اساسنامه و اظهارنامه ثبت شرکت باید به تک تک الحاقات و نکته های مورد نیاز برای فعالیت شرکت اشراف کامل داشته باشید . این موضوع تا جایی اهمیت دارد که خود سازمان مهندسی و اداره ثبت شرکت ها هم اکیدا توصیه می کنند برای ثبت شرکت در زمینه های مهندسی حتما از وکلای خبره حقوقی بهره بگیرید.
موسسه حقوقی ثبت شرکت و ثبت برند نوبل با سال ها تجربه مفید و ارزشمند و بهره مندی از برترین وکلای ثبتی و حقوقی اماده همکاری و ارائه خدمات و مشاوره لازم برای ثبت انواع شرکت های مهندسی می باشد. با ما تماس بگیرید.