هر گاه عده ای با شناخت کمبود و نیاز هایی در یک جامعه خاص و مشخص گرد هم جمع شوند و خواهان مرتفع شدن این مشکلات و محدودیت های شناخته شده در قالب یک مجموعه و یا تشکل قانونی و حقوقی باشند باید یک تعاونی به ثبت برسانند که با توجه به خاص بودن این جامعه هدف شرکت تعاونی ثبت شده از نوع خاص خواهد بود .
شرکت های تعاونی خاص در جوامع خاص یعنی اینکه مثلا در طیف مهندسان برای مرتفع شدن مشکل مسکن آنها عده ای از این مهندسین با هم مشارکت می کنند و یک تعاونی برای رفع مشکل مسکت راه اندازی می کنند و در چارچوب فعالیت خود هدف مورد نظر را خانه دار شدن مهندسین عضو این تعاونی در نظر می گیرند .
بنابر این تنها افرادی می توانند عضو این تعاونی شوند که دارای مدرک مهندسی باشند و اگر به شکل خاص تر باشد باید تنها مهندسین مثلا عمران در این تعاونی عضو شوند و از هیچ جامعه و گروه دیگری در واقع عضویت در این تعاونی ممکن نخواهد بود .
تعاونی های خاص در جوامعی همچون مهندسین ، معلمین ، دانشجویان ، فرهنگیان ، کارگران ، کارمندان شرکت ایکس ، فعالان حوزه ایکس ، صنوف مختلف کارگاه ها و مغازه دار ها ، رانندگان ، دکترها و بیمارستان ها ، تعمیرکاران گروه خاص ، شرکت های مختلف ، موسسات مشخص ، تعاونی مردان ، زنان و … می تواند به وجود بیاید.
برای ثبت یک تعاونی خاص باید حداقل 7 نفر با هم شراکت کرده و سرمایه مورد نظر را تادیه نمایند . این تعاونی ها با حداقل 1 میلیارد ریال به ثبت خواهد رسید . متقاضیان ثبت تعاونی خاص باید اساسنامه ، اظهارنامه و اسناد دیگر مورد نیاز را تهیه و در مجمع عمومی موسسین همه شرکا این اسناد را تایید نمایند . با توجه به اینکه ثبت تعاونی نیازمند شناخت قوانین و مقررات آنها می باشد باید متقاضیان در صورت عدم آشنایی در دوره های یک روزه اداره تعاون استان خود شرکت نمایند .
موسسین باید طرح و دلایل ضرورت ثبت تعاونی رابه همراه نام اعضاء و میزان سهم التادیه هر عضو ، سوابق و مهارت های اعضائ ، مشخصات داوطلبان ، قید میزهان مجموع سرمایه و … را به اداره کل تعاون ارائه نمایند تا این اداره پس از بررسی درخواست مجوز ثبت تعاونی را صادر نماید .
در زمان اارئه درخواست به اداره تعاون کل باید مدارک زیر به این اداره ارائه شود :
الف- تصویر شناسنامه و مدارک تحصیلی
ب- گواهی پایان خدمت نظام وظیفه عمومی یا معافیت
ج- برگ عدم سوء پیشینه
کارکنان رسمی و پیمانی دولت با ارائه حکم کارگزینی دیگر نیازی به ارائه سوء پیشینه و پایان خدمت نخواهند داشت .
در صورت تایید اداره تعاون باید متقاضیان در صورت نیاز مجوز فعالیت را از نهاد های ذی ربط دریافت نمایند . سپس باید حسابی به نام تعاونی در یکی از شعب بانک توسعه تعاون باز کرده و میزان سهم الشرکه هر کدام از اعضا در این حساب تادیه شود . آورده های غیر نقدی باید توسط کارشناس رسمی دادگستری تقویم شود .
اعضا باید در مجمع عمومی موسسین مدیران و بازرسین را تعیین و معرفی نمایند و نهایتا این نفرات باید در جلسه هیئت مدیره سمت های مورد نیاز این هیئت را مشخص و صورتجلسه نمایند . باید در نظر داشت که تنها در تعاونی های خاص است که مدیران و کارکنان دولتی می توانند متصدی عناوین هیئت مدیره تعاونی شوند . همچنین مدیر عامل تعیین شده باید شرایط لازم را برای این عنوان داشته باشد .
مدیران و بازرسین تعیین شده در تعاونی های خاص ملزم به طی دوره های آموزشی تعیین شده در اداره کل تعاون می باشند . در هر دوره از فعالیت این تعاونی های باید حداقل تعداد اعضاء تعیین شده یعنی 7 نفر و حداقل میزان سرمایه مورد نیاز یعنی 1 میلیارد ریال رعایت شود در غیر این صورت باید فورا برای جبران مافات اقدام شود تا تعاونی منحل نشود .
شرکت های تعاونی خاص یا بصورت تولیدی هستند و یا توزیعی . شرکت های تعاونی تولیدی خاص به منظور اشتغال نفرات موسس و اعضاء تشکیل می شوند و تعاونی های توزیعی خاص به منظور مرتفع نمودن نیاز های جانبی اعضاء مانند مسکن و … به وجود می آیند .
در شرکت های تعاونی خاص تولیدی که هدف از تاسیس آنها اشتغال اعضاء می باشد و از کمک های دولت برای راه اندازی تعاونی استفاده شده است باید حداقل 50 درصد از مضاغل دائمی طرح تعاونی باشد .
تمامی اعضاء تعاونی باید سهم مساوی در تادیه سرمایه شرکت تعاونی خاص را پرداخت نمایند مگر بنا بر دلایلی مجمع عمومی فوق العاده سهم مورد تادیه برخی از اعضاء را بیشتر تعیین نموده و مورد موافقت آنها باشد . همچنین سهم الشرکه تعیین شده برای هر یک از اعضاء باید تا حداکثر زمان دو سال تادیه شود .
تعاونی های خاص چه تولیدی باشند و چه توزیعی اگر بیشتر از 500 نفر عضو داشته باشند به عنوان تعاونی کلان و یا بزرگ شناخته می شوند . همچنین تعاونی های خاص تنها باید در یک استان تشکیل شوند ولی ایجاد اتحادیه مرکزی و عضویت در این اتحادیه برای آنها بالا مانع می باشد . این اتحادیه همچنین می تواند داخل استانی و یا داخل کشوری باشد .
برای ایجاد یک تعاونی خاص بهتر است از مشاورین و متخصصین این حوزه کمک دریافت شود و تمامی مسائل حقوقی و قانونی را در نظر گرفت . به این منظور بهتر است همین امروز با کارشناسان و متخصصین ثبت شرکت و ثبت برند نوبلتماس بگیرید .