موسسات غیر تجاری و شرکت ها هر دو دارای شخصیت حقوقی بوده و در قانونی تجاری ایران مورد تایید و تعریف شده می باشند . اما این دو تفاوت های زیادی با هم دارند که در این مقاله با هم مرور خواهیم کرد .
شرکت های تجاری در راستای به دست آوردن سود و منافع مالی و غیر مالی متفاوت به وجود می آیند و لازمه اصلی این شرکت ها و دلیل بقاء انها همین سود و منافع می باشد . ولی موسسات غیر تجاری نمی توانند وارد دنیای بازرگانی و تجاری شده و هدف از ثبت آنها به دست اوردن سود و منافع مالی و غیر مالی نمی باشد .
شرکت ها باید دیدگاه اقتصادی و درآمدی داشته باشند و بدون رسیدن به سود مطلوب محکوم به نابودی خواهند بود . اعضاء و موسسین شرکت ها تنها با دیدگاه به دست اوردن منافعی وارد این حوزه می شوند و به هیچ عنوان نمی خواهند بدون برداشتی از شرکت چنین شراکتی را داشته باشند .شرکت های با شراکت حداقل دو تا چند نفر به ثبت می رسند که دیدگاه اقتصادی دارند و اغلب به دنبال مرتفع نمودن نیازی شناخته شده در جامعه با هم شراکت می کنند و برای این شراکت هر کدام سرمایه ای را وارد شرکت می کنند .
تمامی تلاش اعضاء و موسسین شرکت ها در راستای پیشرفت و توسعه اقتصادی کشور و بالا بردن توان مالی و اقتصادی شخصی خودشان می باشد. هیچ دیدگاه خیریه ای و عام المنفعه ای در ابتدای تشکیل شرکت های تجاری وجود ندارد و اغلب اگر هم دست به کار های خیرخواهانه زده شود از منابع مشخص و درآمد های تعیین شده جدای از سود و منافع افراد شرکت می باشد . سود و زیان در شرکت ها به اندازه آورده شرکا محاسبه خواهد شد و مسئولیت هر کدام از شرکا هم به اندازه این آورده می باشد .
شرکت های تجاری به ندرت برای دستیابی به اهداف کوتاه مدت و موقتی به ثبت می رسند . موسسین شرکت ها اهداف بلند مدت در سر دارند و می خواهند در قبال این شرکت به بهترین ها دست پیدا کنند و همواره اهداف خود را برای رسیدن به بهترین ها به روز می کنند . رشد و تعالی شرکت با سود و منافعی که برای موسسین خود به همراه دارد ارتباط مستقیم دارد . هر چه شرکت های تجاری سود دهی بالاتری داشته باشند امکان رشد و توسعه فعالیت شرکت هم بیشتر خواهد بود .
بر خلاف شرکت های تجاری ، موسسات غیر تجاری هستند که هیچ نگاهی به سود و منفعت ندارند و یا حداقل هدف آنها برای تشکیل این شخصیت حقوقی به دست آوردن سود و منافع بالا نیست . این موسسات خیریه ای ، علمی ، پژوهشی و از این دست هستند و وقتی خوب دقت کنیم خواهیم دید که هدف آنها ارائه کمک و راهکار به جامعه ای هدف است . موسسات غیر تجاری هم باید حداقل با شراکت دو نفر به ثبت برسند ولی شراکت این نفرات با دیدگاه به دست اورن منافع مالی و غیر مالی نیست .
موسسات غیر تجاری هم هر چند اغلب دیدگاه بلند مرتبه و رو به رشدی دارند ولی ممکن است بعضا تنها در تلاش برای مرتفع نمودن خواست های باشند و به محض مرتفع شدن موضوع خواسته این موسسات فعالیت خود را متوقف نمایند . موسسات غیر تجاری حتی بعضا برای موسسین خود هم دارای منافعی هستند ولی از راه های غیر تجاری و تعریف شده در قانون برای این موسسات این کار شدنی می باشد . مثلا از راه های کمک آموزشی ، علمی ، تحقیقاتی و … می توان از سود حاصله استفاده و در بین اعضاء و شرکا تقسیم کرد ولی نباید دیدگاه ثبت این موسسات رسیدن به منافع تجاری باشد .
موسسات غیر تجاری اگر برای موسسین خود منافعی داشته باشند موسسه غیر تجاری انتفاعی نامیده می شوند و اگر براضی موسسین خود منافعی نداشته باشند موسسه غیر تجاری غیر انتفاعی گفته می شوند .
موسسات غیر تجاری غیر انتفاعی اغلب برای کار های خیر و مردمی و برای کمک به دیگران تاسی می شوند مانند انواع خیریه ها ، کانون های مردمی و … اما موسسات غیر تجاری انتفاعی هر چند دیدگاه مردمی و ارائه راهکار های مختلف را برای جامعه مورد نظر خود مثلا دانشجویان دارند ولی از قبال این کمک ها سودی را هم برداشت خواهند کرد. مانند آموزشگاه های علمی ، مدارس غیر انتفاعی و …
موسسات غیر تجاری برای فعالیت خود نیاز به سرمایه دارند ولی این سرمایه را نباید الزاما موسسین تامین نمایند . تمامی ارگان های دولتی ، نهاد های مردمی ، سازمان های خصوصی و نیمه دولتی و … می توانند با هدف مشارکت در کار خیر این موسسات و از طریق راه هایی مانند کمک های مالی ، وام های بلاعوض و … در تامین سرمایه این موسسات نقش داشته باشند ولی نباید دیدگاه شراکت و به دست آوردن منافع در این کمک ها حاکم باشد .
موسسات غیر تجاری برای ثبت در ابتدای راه نیازی به سرمایه ندارند بر خلاف شرکت های تجاری که یا باید پولی به عنوان سرمایه در ابتدا آورده شود و یا باید از اعتبار افراد بریا ثبت شرکت استفاده شود .
ثبت موسسات غیر تجاری و بخصوص موسسات انتفاعی باید با ارائه مدرک تحصیلی مرتبط صورت گیرد و برای ثبت موسسه غیر تجاری غیر انتفاعی هم مجوز نیروی انتظامی الزامی است .
مانند شرکت ها ، موسسات غیر تجاری هم باید در صورت مجوزی بودن فعالیتشان ، مجوز مربوطه را از نهاد های ذی صلاح برای ثبت دریافت نمایند .
هم موسسات غیر تجاری و هم شرکت ها قوانین مختص خود را برای ثبت دارند وباید تمامی مستندات و قوانین حاکم بر موضوع ثبتی را بخوبی بدانید . برای ثبت شرکت و موسسات غیر تجاری با دادن یک وکالتنامه به کارشناسان موسسه حقوقی ثبت شرکت و ثبت برند نوبل می توانید با خیال آسوده هر آنچه را به دنبالش هستید داشته باشید .