موسسات غیر تجاری که با اهداف غیر تجاری ثبت می شوند و نمی توانند هیچ گونه اقدامات اقتصادی تجاری داشته باشند خودشان به دو دسته مهم تقسیم می شوند. برخی از این موسسات که برای صاحبین و افراد ثبت کننده این موسسات دارای منافع هستند و سودی را عاید آنها می کنند به موسسات غیر تجاری انتفاعی شهرت داشتند که در این دسته مدارس غیر انتفاعی و انواع آموزشگاه های علمی و موسسات دانش آموزی و دانشجویی به ثبت می رسند .
اما دیدگاه بسیاری از ثبت کنندگان موسسات غیر تجاری واقعا اهداف غیر تجاری است و به هیچ عنوان انگیزه ای ندارند تا در قبال این موسسات سودی برای خود و سایر شرکا به دست بیاورند . این افراد که هم می توانند افراد حقیقی و هم حقوقی باشند به دنبال ارضاء دیدگاه های معنوی و یا حتی به انبال تکامل روح خود را اقدامات خدا پسندانه و انسان دوستانه هستند . هدفی جز کمک و یا حل کردن مشکلات یک عده خاص و یا یک جامع مورد نظر را ندارند و همیشه رویاها و دیدگاه های خود را با کمک به مردم دنبال می کنند.
در همه جوامع از جمله ایران بسیاری از افراد هستند که به کمک مردم دیگر برای ادامه حیات خود نیاز دارند و خوشبختانه در ایران عده زیادی هستند که برای کمک به این افراد همیشه آماده هستند . این افراد یا با در اختیار گذاشتن مبلغی به سایر موسسات و یا با فعالیت های اجتماعی غیر شرکت و یا به وسیله ثبت یک موسسه غیر تجاری غیر انتفاعی به این جوامع کمک می کنند.
خوبی موسسات غیر تجاری غیر انتفاعی این است که جایگاه اصولی و حقوقی با ضریب اطمینان بالا ایجاد می شود تا همه افرادی که می خواهند به جوامع هدف این موسسات کمک کنند جای این کمک ها را بدانند . این موسسات به دلیل قانونی و حقوقی بودن امکان تخلف ندارند و به همین دلیل مردم به راحتی برای مشارکت با این موسسات داوطلب خواهند شد و می دانند که کمک های آنها سمت و سو داشته و در قالب چارچوبی هدفمند دنبال می شود .
در این موسسات که اغلب کار خیریه و کمک های نوع دوستانه انجام می دهند نیازمندان واقعی شناخته می شوند و حمایت از آنها بصورت واقعی تر و ملموس تر صورت می گیرد . یکی از دغدغه های عموم مردم که خواهان کمک به هم نوعان خود هستند نداشتن اطلاع صحیح از افرادی است که واقعا نیاز به کمک دارند ولی موسسات غیر تجاری غیر انتفاعی با به وجود آوردن تشکیلات حقوقی لازم و اطلاع رسانی صحیح این مشکل را مرتفع خواهند کرد.
حتی سایر نهاد ها و شرکت های تجاری دیگر هم که بعضا از درآمد های خود قسمتی را برای امور خیریه در نظر می گیرند می توانند با مشارکت با این موسسات کمک های خود را در اختیار آنها قرار دهند و به راحتی در ارتقاء کیفیت و خدمات این موسسات نقشی اساسی داشته باشند .
موسسات غیر تجاری غیر انتفاعی با مشارکت عده ای شریک و در اداره ثبت شرکت ها به ثبت خواهد رسید و روش ثبت این موسسات کاملا بر اساس مستندات و قوانین حقوقی و قانونی تدوین شده در قانون تجارت ایران می باشد . این موسسات با تنظیم اساسنامه ، شرکتنامه ، اظهار نامه ، تقاضانامه و سایر مدارک دیگر به ثبت می رسند و همانند سایر موسسات و شرکت های حقوقی دیگر باید دفاتر پلمپ و پرونده دارایی داشته باشند و کد اقتصادی معتبر خود را دریافت نمایند. تمامی خرد هزینه ها و درآمد های ناشی از کمک های مردمی و یا سایر عوامل دیگر باید در دفاتر پلمپ قید شود و بازرسان اداره دارایی هر ساله این موسسات را ممیزی خواهند کرد. ولیکن از پرداخت مالیات معاف می باشند .
این موسسات البته نیاز به مجوز هم دارند . قبلا باید برای ثبت موسسه غیر تجاری غیر انتفاعی مجوزی از نیروی انتظامی محل ثبت موسسه دریافت شود تا مابقی مراحل ثبت موسسه به جریان بیافتد.
ثبت این موسسات هر چند در درجه اول نیاز به سرمایه ندارد و لزوم داشتن سرمایه برای ثبت آنها الزامی نشده است ولی هر نوع سرمایه در این موسسات هم می تواند توسط موسسین حقیقیو یا حقوقی آورده شود و هم می تواند توسط سایر نهاد ها و موسسات و شرکت های دولتی ، نیمه دولتی و خصوصی در چارچوب قانونی و با کمک های مالی از طریق دادن وام های بلاعوض و یا طولانی مدت با سود کم و یا هر گونه اقدام قانونی دیگر تادیه شود .
هر چند فرآیند ثبت موسسات غیر تجاری غیر انتفاعی توسط خود افراد هم می تواند به سرانجام برسد ولی این مسیر به دلیل تخصصی بودن و پیچیده بودن می تواند برای آنها طولانی و خسته کننده شود . کارشناسان و متخصصین ثبت شرکت و ثبت برند نوبل برای مشاوره و راهنمایی شما و همچنین ثبت موسسه از طرف شما همیشه آماده جوابگویی به سئوالات شما می باشد .