شاید شما هم از جمله افرادی باشید که خواهان ثبت شرکت و تاسیس یک شخصیت حقوقی می باشید و علاقمند به ادامه فعالیت خود در قالب یک شرکت هستید و هنوز اطلاع دقیقی از انواع شرکت ندارید و نمی توانید موضوع مورد نظر خود را در هر یک از قالب های شرکت ها متصور شوید و یا در خصوص انواع مختلف شرکت اطلاع دقیقی ندارید . اگر خواهان داشتن یک شرکت هستید بهتر است این مقاله را تا پایان مطالعه کنید .
برای اینکه شرکتی داشته باشید تنها اراده و تصمیم به داشتن یک شرکت کفایت نمی کند و باید به خوبی بدانید که موضوع مورد نظر خود را باید در کدام نوع شرکت به ثبت برسانید . شرکت ها انواع مختلفی دارند که بنا به توصیه کارشناسان و متخصصین حقوقی باید قالب مورد نظر برای ثبت شرکت با حساسیت و دقت فراوانی انتخاب شود .
تعیین قالب شرکت هم تنها به موضوع شرکت بستگی ندارد . هر فردی که می خواهد یک شرکت به ثبت برساند باید ابتدا موضوعی داشته باشد ، سپس شریک با شرکایی داشته باشد و در نهایت سرمایه ای را برای این منظور در نظر بگیرد که همه این عوامل نوع شرکت را برای شما مشخص خواهد کرد .
ابتدا بهتر است بدانیم در ایران چه شرکت هایی وجود دارند و یا اینکه چه شرکت هایی در ایران قانونا" به ثبت می رسند . در قانون تجارت جمهوری اسلامی ایران 7 نوع شرکت تعریف شده است که هر کدام ساختار و قوانین متفاوتی دارند . این شرکت ها به ترتیب زیر می باشند :
-
شرکت سهامی ( شرکت سهامی عام و شرکت سهامی خاص )
-
شرکت مختلط سهامی
-
شرکت مختلط غیر سهامی
-
شرکت نسبی
این 7 شرکت نام برده شده هر کدام برای مقاصد تجاری به ثبت می رسند ولی در این بین شخصیتی حقوقی هشتمی هم هست که هر چند قانونی و دارای شخصیت حقوقی معتبر است ولی نمی تواند عملیات تجاری داشته باشد . از انجام هر گونه اقدام تجاری ممنوع شده است که این شخصیت ها به شخصیت های غیر تجاری یا موسسه غیر تجاری شهرت دارند .
در ادامه توضیحاتی را برای این شرکت ها ارائه می نماییم تا با دید بهتری قالب مورد نظر خود را انتخاب کنید .
-
شرکت سهامی
شرکت سهامی به شرکت هایی اصلاق می شود که باید برای تاسیس سرمایه ای توسط موسسین تادیه شود . این سرمایه بصورت سهام در بین نفرات موسس و یا اعضا شرکت تقسیم می شود . شرکت های سهامی بر دو نوع هستند :
-
شرکت سهامی عام
شرکت سهامی عام برای اهداف کلان و بزرگ باید به ثبت برسد . موسسین این شرکت ها سرمایه ای زیاد باید داشته باشند و موضوع آنها تامین نیاز های بخش بزرگی از جامعه داخلی و یا خارجی کشور می باشد . حداقل سرمایه برای ثبت این شرکت ها در قانون 5 میلیون ریال دیده شده ولی این سرمایه نمی تواند توسط اعضا فقط تامین شود . در واقع اعضا تنها 20 درصد این سرمایه را تعهد می کنند و مابقی این سرمایه باید از راه پذیره نویسی به مردم فروخته و تامین شود .
در اصل مردم سهامدار اصلی شرکت های سهامی عام هستند زیرا سرمایه ای که برای این شرکت ها دیده می شود بسیار زیاد است هر چند تنها 5 میلیون ریال قانونگذار برای بدو تاسیس نیاز دارد . تعداد سهامداران در این شرکت بسیار زیاد می باشد و حداکثری برای آن تعریف نشده است ولی باید حداقل با توجه به ساخته های قانونی مورد نیاز 5 نفر با هم برای بدو تاسیس مشارکت نمایند .
-
شرکت سهامی خاص
این شرکت ها هم نوع دوم شرکت های سهامی می باشند که اهداف بزرگ و یا به بزرگی شرکت های سهامی عام را مد نظر ندارند و می توانند با سرمایه کم و کوچک هم فعالیت خود را آغاز کنند. این شرکت ها باید حداقل 3 نفر سهامدار داشته باشند و 1 میلیون ریال هم سرمایه اولیه .
شرکت های سهامی چه از نوع خاص و چه از نوع عام باید حداقل 35 درصد از سرمایه ای که اعلام و تعهد می نمایند را در همان ابتدا در حساب شرکت سپرده گذاری نمایند . همه موضوعات تجاری و اقتصادی کشور در قالب این شرکت ها شدنی است و محدودیتی در این فعالیت ها ندارند. البته شرکت های سهامی عام گستردگی بیشتری دارند و ممکن است یک شرکت سهامی عام موضوعات متنوع و مختلفی در یک شاخه موضوعی را دنبال نمایند در حالی که شرکت های سهامی خاص بیشتر بصورت تخصصی و متمرکز بر یک تا چند موضوع در یک شاخه فعالیت می کنند .
-
شرکت با مسئولیت محدود
شرکت های با مسئولیت محدود مناسب برای افرادی است که حاضر به ریسک بالا نیستند. در اغلب کشور های جهان این نوع قالب شرکت بسیار مورد توجه می باشد و علاقمندان زیادی هم در ایران دارند . این شرکت ها اولا تنها با دو نفر می تواند به ثبت برسند و ثانیا تنها به اندازه 1 میلیون ریال سرمایه اولیه نیاز دارند که این مبلغ هم در تعهد فرد منتخب به عنوان مدیر عامل می ماند تا زمانی که برای تادیه ان مشخص شده است این مبالغ دریافت می گردد. مسئولیت هر فرد تنها به اندازه سهم الشرکه و یا مبلغی است که در شرکت سهیم می شود و محدودیتی هم برای موضوع ثبتی ندارند .
-
شرکت های تضامنی
تضامن یعنی ضمانت کردن یک مورد و وقتی یک شرکت با این عنوان به ثبت برسد یعنی اینکه باید موسسیت شرکت را ضمانت کنند. افرادی که اعتبار بالایی دارند و نسبت به خود اطمینان کافی را دارند در هر نوع موضوعی می توانند این شرکت ها را به ثبت برسانند. اعتبار شرکت های تضامنی نفرات موسس شرکت می باشند و بنابر این تمام مسئولیت شرکت هم بر عهده خود این نفرات می باشد . حداقل دو نفر باید برای این ضمانت با هم شریک شوند و فعالیت نمایند .
شرکت های تضامنی اعتبار بالایی دارند هر چند سرمایه نقدی برای تاسیس آنها نیاز نیست . بیشتر شرکت های پولی و صرافی ها و فعالان ارز این نوع شرکت را برای فعالیت خود انتخاب می کنند . معمولا موسسین این شرکت ها مشتریان وگ مراجعه کنندگانی دارند که به خوبی این افراد را می شناسند و به آنها اعتماد کامل دارند .
-
شرکت مختلط سهامی
شرکت مختلط سهامی با ترکیب چند شریک سهامدار و یک تا چند شریک ضامن تاسیس می شوند . در واقع شریک ضامن به عنوان متضمن همه فعایلت ها و شرکت تمام مسئولیت شرکت را بر عهده دارد ولی شرکا سهامدار هم به اندازه سهام خود مسئول هستند . بیشتر ثبت کنندگان شرکت مختلط سهامی افراد معتبر و تاجرانی هستند که برای انجام فعالیت خود به سرمایه بیشتری نیاز دارند که از عهده خودشان خارج می باشد . با این کار ضمن انجام موضوع فعالیت خود با سرمایه بیشتر سودی هم از تجارت و فعالیت خود نصیب شرکا سهامدار خواهد شد .
-
شرکت مختلط غیر سهامی
شرکت های مختلط غیر سهامی هم ساختاری بسیار شبیه به شرکت های مختلط سهامی دارند . در این شرکت ها هم شریک یا شرکا ضامنی هستند که برای تامین سرمایه مورد نیاز خود با عده ای شریک با مسئولیت محدود شراکت دارند . این شرکت ها را هم شریک ضامن ضمانت می کند و عهده دار همه تعهدات شرکت مکی باشد و شرکا با مسئولیت محدود تنها به اندازه سرمایه و یا آورده خود مسئول می باشند .
-
شرکت های نسبی
هر گاه عده ای شریک ضامن با هم شراکت کنند ولی تنها به اندازه آورده و سهم خود در شرکت ضمانت شرکت را عهده دار شوند این شرکت از نوع شرکت نسبی خواهد بود . شرکت های نسبی را تنها در قانون ایران دیده اند و در کشور های دیگر موضوعیت ندارد . ولیکن برای انجام موضوعات و فعالیت های مختلف بین اجتماع با صمیمیت و شناخت بیشتر مانند خانواده ها و دوستان نزدیک می توان دید .
-
شرکت تعاونی تولید و مصرف
تعاونی واژه آشنایی بریا اغلب افراد می باشد . این شرکت ها با هدف برآورد نیاز برخی از جوامع تشکیل می شوند . در واقع برای تشکیل یک تعاونی عده ایگ با هم مشارکت می کنند ودر مورد یک موضوع متفق النظر گردهمایی می کنند و با گذاشتن سرمایه ای در میان این مشکلات را در قالب یک تعاونی مرتفع می نمایند.
تعاونی ها از نظر فعالیت به دو دسته تعاونی تولیدی که هدف اشتغالزایی برای اعضا را دارد و یا تعاونی توزیعی که هدف تامین مسکن و مایحتاج اعضا را دارد تشکیل می شوند . البته تعاونی ها بصورت خاص و عام هم طبقه بندی می شوند . آن هم این است که اگر تعاونی مختص گروهی خاص باشد تعاونی خاص و اگر ورود برای همه افراد آزاد باشد تعاونی عام می باشد .
تعاونی ها را همه افراد یک جامعه می توانند بنا بر نیاز شناخته شده ای تاسیس نمایند .البت هباید برای ثبت این تعاونی ها حداقل 7 نفر شریک با هم وجود داشته باشد و حداقل 100 میلیون تومان هم سرمایه نیاز دارد .
اما دسته ای که در گروه 7 گانه شرکت های تجاری دیده نشد موسسات غیر تجاری هستند . این موسسات نمی توانند فعالیت تجاری انجام دهند و تنها باید به دنبال موضوعاتی غیر تجاری باشند . هر گونه خیریه ، مجامع مردمی ، موسسات دانشگاهی و علمی ، آموزشگاه ها ، مدارس غیر انتفاعی و … در قالب این موسسات به ثبت می رسند .
موسسه غیر تجاری یا انتفاعی است و یا غیر انتفاعی . اگر هدف شما از ثبت این موسسات به دست آوردن سود و منافعی خاص می باشد باید موسسه غیر تجاری انتفاعی را انتخاب نمایید . این موسسات توسط افراد با مدرک تحصیلی مرتبط و با دانش کافی تاسیس می شوند . اما موسسات غیر تجاری غیر انتفاعی با هدف کمک به مردم و گروه های آسیب دیده و ضعیف جامعه ثبت می شوند و نیازی ه مبه مدرک تحصیلی مرتبط ندارند . این موسسات البته باید از نیروی انتظامی مجوز فعالیت دریافت نمایند .
حال با توجه به مطالب بالا متوجه شده اید که کدام نوع شرکت برای موضوع شما مناسب خواهد بود . خوشبختانه با وجود موسساتی مانند موسسه حقوقی ثبت شرکت و ثبت برند نوبل ثبت هر گونه شرکت و موسسه غیر تجاری بسیار راحت تر از گذشت هشده و این موسسات تنها با داشتن وکالت نامه ای از شما فرایند ثبت شرکت شما را به راحتی و در زمان کم انجام خواهند داد .
برای ثبت شرکت و موسسه خود اگر هنوز تصمیم خود را نهایی نکرده اید بهتر است با کارشناسان ما تماس گرفته و از خدمات رایگان مشاوره ای ما بهره مند شوید .