احتمالا اگر از آن دسته افرادی باشید که اقدان به ثبت شرکت کرده باشید و یا در شرف ثبت شرکت بوده و در ذهن خود به دنبال قالب ثبت شرکت مناسب می گردید با واژه شرکت مختلط روبه رو شده اید . در این مقاله قصد داریم تا در خصوص شرکت های مختلط بیشتر با هم آشنا شویم .
در قانون تجارت جمهوری اسلامی ایران 7 شرکت تجاری و یک موسسه غیر تجاری به عنوان شخصیت های حقوقی مورد تایید قانون تجارت اشاره شده است که همه هم مورد تایید بوده و دارای وجوه لازم برای فعالیت در عموم فعالیت های تجاری و اقتصادی چه در داخل و چه خارج از ایران می باشند . در این بین دو نوع شرکت مختلط نیز مورد اشاره قرار گرفته است که عبارتند از شرکت های مختلط سهامی و شرکت های مختلط غیر سهامی.
همانگونه که اطلاع دارید شرکت ها یا بصورت سرمایه ای و یا سهامی هستند و یا بصورت اشخاص . اعتبار این شرکت ها باعث نامگذاری این شرکت ها و طبقه بندی آنه ابه این دو صورت شده است . شرکت های سهامی و یا سرمایه ای شرکت هایی بودند که نیاز به سرمایه برای داشتن اعتبار لازم داشتند و گفتیم که هر چه این سرمایه بالاتر باشد توان شرکت هم افزون خواهد شد و البته اعتبار شرکت هم بیشتر خواهد بود .
اماشرکت های اشخاص اعتبار لازم خود را از نفراتی به دست می آورند که ثبت شرکت را انجام داده و به عنوان موسس شرکت شناخته می شوند . این شرکت ها با بالاتر رفتن اعتبار نفرات شرکت معتبر تر می شوند و حتی برخی مواقع نام شرکت چندان مطرح نیست و همه شرکت را با نام نفرات موسس آن می شناسند .
حال در مواقعی ممکن است نیاز باشد تا این دو حالت شرکت یعنی شرکت سرمایه ای و شرکت اشخاص با هم ترتیب تشکیل یک شرکت را بدهند و با هم مشارکت کنند . برای این منظور قانون هم پیش بینی های لازم را انجام داده و دست علاقمندان به ثبت شرکت را در این موارد هم باز گذاشته است . البته در هر دو نوع شرکت های مختلط سهامی و مختلط غیر سهامی منظور از شرکت اشخاص همان شرکت تضامنی می باشد و نفرات شریک حالت ضامن دارند که بیشتر در این خصوص توضیح داده خواهد شد.
در واقع شرکت های مختلط سهامی و شرکت های مختلط غیر سهامی حاصل همین تفکر قانون گذاران می باشد و با استناد به شیوه مشارکتی بین این دو گروه نام های مختلف بر آین شرکت ها گذاشته شده است .
شرکت مختلط سهامی
همانگونه که از نام این شرکت مشخص است در این حالت نفرات شرکت های اشخاص با شرکت های سهامی مشارکت کرده اند و یک شرکت مختلط سهامی را به وجود آورده اند . در واقع شریک یا شرکایی ضامن با شرکایی سهامی با هم یک توافق را امضاء کرده و طبق آن شرکا سهامی به عنوان سهامداران شرکت و یا تامین کننده سرمایه شرکت عمل می کنند و سرمایه مورد نیاز شرکت را فراهم نموده و در قبال سرمایه خود سهام از شرکت دریافت می کنند . درست مطابق با قوانین شرکت های سهامی.
شرکا ضامن هم اورده خود را در شرکت خواهند داشت ولی سهم خود را از شرکت بصورت سهامی دریافت نمی کنند . شرکا سهامی با قوانین شرکت سهامی و شرکا ضامن طبق مقررات شرکت های تضامنی از سود و منفاع شرکت بهره مند می شوند و این موضوع در اساسنامه قید می شود که میزان سود و منفعت شرکا ضامن به چه صورت خواهد بود .
شرکا سهامی به اندازه سهام خود در شرکت مسئول دیون و بدهی های شرکت هستند و شرکا ضامن تمام بدهی ها و تعهدات و فعالیت های شرکت را باید ضمانت نمایند . از این رو حق مدیریت در شرکت به عهده شرکا ضامن می باشد و اگر تعداد انها بیش از یک نفر باشد باید از بین این نفرات یک نفر به عنوان میدر انتخاب شود .
البته شرکا سهامی هم در قالب یک هیئت بازرسی می توانند از روند شرکت اطمینان پیدا کرده و در هر زمان بررسی های لازم را انجام دهند . این حق هم تنها متعلق به شرکا سهامدار می باشد . در واقع در این حالت شرکا ضامن به دلیل اعتبار و شناختی که مشتریان از آنها دارند شرکتی را با مشارکت و سرمایه عده ای راه اندازی کرده و سرمایه خود را تامین می نمایند .
شرکت مختلط غیر سهامی
شرکت های مختلط غیر سهامی هم در یک طرف با شریک و یا شرکا ضامن طرف هستند ولی از طرف دیگر شرکا با مسئولیت محدود تامین کننده بخشی از سرمایه مورد نیاز شرکت می باشند . در این حالت هم شرکا با مسئولیت محدود با آوردن میزانی از سرمایه شرکت در قبال آن سهم الشرکه دریافت می کنند . شرکا با مسئولیت محدود تنها به اندازه دارایی و سرمایه خود در شرکت تعهد و مسئولیت دارند و شرکا ضامن همه دیون و بدهی های شرکت را تعهد می نمایند .
از این رو در شرکت های مختلط غیر سهامی هم مدیریت حق شریک یا شرکا ضامن می باشد و شرکا با مسئولیت محدود در هر زمان می توانند با مراجعه به شرکت از روند اجرایی شرکت اطمینان یابند . شرکت های با مسئولیت محدود قوانین خود را برای شرکا با مسئولیت محدود اجرا می کنند .
تفاوت دو شرکت مختلط سهامی و مختلط غیر سهامی در بند های مختلفی دیده شده است ولی مهم ترین تفاوت این دو شرکت در شراکت شرکا ضامن با شرکا سهامی و یا با مسئولیت محدود می باشد . در شرکت های مختلط سهامی شرکا سهامی به اندازه سهام خود در شرکت مسئولیت دارند . در واقع سهام همان اندازه سرمایه افراد شریک نمی باشد و ممکن است در طول زمان ارزش سهام بالاتر رفته و یا به دلایلی افت کند . به همین دلیل در هر زمان نسبت به میزان ارزش سهام خودشان مسئولیت در شرکت دارند .
اما شرکا با مسئولیت محدود در شرکت های مختلط غیر سهامی به اندازه سرمایه خود در شرکت مسئولیت دارند و این موضوع با گذر زمان تغییر محسوسی نخواهد کرد مگر اینکه واریز سود و اضافه ارزش سرمایه شرکت سهم الشرکه افراد را بالا و یا پایین ببرد .
در هر دو شرکت نیاز شریک ضامن تامین سرمایه می باشد و با انتخاب و صلاحدید شرکا شرکت یا مختلط سهامی می شود و یا مختلط غیر سهامی . به همین دلیل عمده تمرکز قانون در این شرکت ها به شرکا ضامن است و این شرکا باید هم مدیریت و مسئولیت شرکت را عهده دار باشند و هم تعهدات و دیون شرکت را بر گردن بگیرند .
البته مطمئنا این موضوع برا شرکا ضامن بسیار مناسب است . چرا که با کمترین دخالت و نیاز به مصوبه های مختلف و گاها نظارت های بی اندازه بتوانند شرکت را همانگونه که دوست دارند مدیریت و رهبری نموده و به شکل دلخواه خود در شرکت نائل شوند .
برای ثبت شرکت های مختلط لزوم استفاده از وکلای کاردان و کاربلد را نادیده نگیرید. این افراد متضمن ثبات و اقدار شرکت شما در حال و آینده خواهند بود . یکی از معتبرترین موسسات ثبت شرکت بی شکت و به اقرار بیشتر کارشناسان موسسه حقوقی ثبت شرکت و ثبت برند نوبل می باشد . همین امرزو با یک تماس با مشاورین ما از خدمات بی نظیر این موسسه مطلع شده و از مشاوره رایگان ما بهره مند شوید .