شرکت های هلدینگ شرکت هایی هستند که به واسطه تسلط و مدیریت بر تعدادی شرکت دیگر فعالیت خود را رهبری و ایده های خود را راهبردی می نمایند . این شرکت ها انواع مختلفی دارند ولی اغلب آنها بصورت شرکت های مالی و مدیریتی ایجاد می شوند و خودشان در واقع هیچگونه فعالیت و اقدام تجارتی و یا عملیاتی را انجام نمی دهند . البته از نوع های دیگری هم شرکت های هلدینگ را می توان مثال زد که مثلا برای تکمیل فرآیند تولیدی خود و یا داشتن سبد محصولات بیشتر اقدام به مدیریت تعدادی از شرکت های مختلف می نمایند که بواسطه آنها بتوانند هزینه های خرید و تمام شده خود را کاهش داده و سود و منافع بیشتری را به دست بیاورند . ولی بیشتر شرکت های هلدینگ بصورت مالی و مدیریتی و بدون دخالت مستقیم در امر تولید و یا خدمات و … می باشند .
شرکت های هلدینگی که کار مالی و مدیریتی را انجام می دهند بیشتر مالک دارایی های شرکت ها زیر مجموعه خود هستند . این دارایی ها شامل سهام عمده شرکت ها ، شراکت در تاسیس شرکت های تضامنی و با مسئولیت محدود ، مشارکت در سرمایه گذاری شرکت ها ، صندوق های سرمایه گذاری ، پوشش دهنده ریسک بواسطه صندوق های مالی ، ارواق قرضه ، املاک و مستغلات شرکت ، مالکیت معنوی ، مالکیت برند و علائم تجاری ، استفاده از حق کپی رایت و در واقع هر آن چیزی که یک شرکت برای بقا و فعالیت نیاز دارد را این شرکت ها فراهم می نمایند .
این شرکت ها بواسطه شناخت و سرمایه و اعتباری که دارند اغلب شرکت های موفقی هستند و امر زیر مجموعه ها در طول زمان گسترش پیدا می کند . در اصل بریا شروع کار یک شرکت هلدینگ تنها ممکن است شامل دو تا سه شرکت همسو باشد ولی به مرور زمان و با کسب قدرت مالی و اعتبار لازم داخلی و بین المللی این شرکت های می توانند با خرید عمده سهام شرکت های دیگر و یا به طرق دیگر فوق الذکر شرکت هایی را به شرکت های زیر مجموعه خود اضافه و از سود و مزایای دو طرفه بهره مند شده و شرکت هلدینگ را گسترش دهند .
شرکت های هلدینگ با نام های مادر ، کنترل کننده ، جهت دهنده و … هم شناخته می شوند . تمامی شرکت های هلدینگ ابتدا باید در قالب سایر انواع شرکت ها بخصوص شرکت های سهامی خاص و یا سهامی عام در اداره ثبت شرکت ها به ثبت رسیده باشند و سپس با تنظیم اساسنامه و تقاضانامه به شکل شرکت هلدینگ و با مجوز سازمان بورس تبدیل شوند .
شرکت های زیر مجموعه شرکت های هلدینگ اما شخصیت حقوقیت خود را دارند و به هیچ عنوان تحت تاثیر شرکت هلدینگ از نقطه نظر فرآیند های حقوقی و مالی نخواهند بود . این شرکت ها باید کاملا قانونی به ثبت رسیده باشند ، سهامداران و یا شرکا تعیین شده از شرکت هلدینگ و یا غیر هلدینگ داشته باشند ، مدیران و موسسین خود را داشته بانشد و مهم تر از همه دارای تشکیلات حقوقی منحصر به فرد خود یعنی دفاتر پلمپ مجزا ، پرونده مالیاتی و دارایی و کد اقتصادی کاملا جدا از هم هستند.
ممکن است شرکت هلدینگ فعالیت های مالی این شرکت ها را عهده دار باشد و این شرکت ها تنها ارائه دهنده خدمات و یا تولید محصول و … باشند ولی نباید صورتحساب مالی و مالیاتی این شرکت ها با هم ترکیب شده و تداخل پیدا نماید .
نمونه های زیادی از شرکت های هلدینگ موفق را در جهان شاهد هستیم . شرکت هایی مانند شرکت جانسون و جانسون یکی از این شرکت های موفق هستند این شرکت اصلا کار عملیاتی و اجرایی بر خلاف تفکر مردم انجام نمی دهد . این شرکت سهامدار اصلی 265 شرکت کوچک و بزرگ دیگر است درست مانند فردی که می تواند با یک حساب کارگزاری کسب و کار های متفاوتی را داشته باشد . تمامی این 265 شرکت زیر مجموعه دارای کسب و کار های متفاوتی هستند ولی زمنیه فعالیت این شرکت ها در سه دسته اصلی خلاصه می شود . یا بهداشتی هستند ، یا پزشکی و یا دارویی . این شرکت ها را در سراسر دنیا می توان پیدا کرد که با قوانین ثبتی آن کشور به ثبت رسدیه اند و از نیرو ی انسانی و امکانات محلی هم برای تولید استفاده می کنند .
در این مثال متوجه شدیم که شرکت های هلدینگ اغلب فعالیت متمرکز دارند هر چند شرکت ها زیدی در زیر مجموعه آنها حضور داشته باشند . شرکت جانسون و جانسون در حوزه درمان و پزشکی فعالیت دارد و به ثبت رسیده و همه 265 شرکت زیر مجموعه هم در این حوزه ها فعالیت می کنند. با این تفاوت که ممکن است تعدادی قرص های مختلف ، عده ای داروهای گیاهی ، عده ای تجهیزات پزشکی و عده ای هم خدمات پزشکی ارائه نمایند .
دوم اینکه شرکت های زیر مجموعه شرکت هلدینگ الزاما نباید با قوانین و مقررات کشور شرکت هلدینگ به ثبت رسیده باشند . برای شرکت هلدینگ تفاوتی ندارد شرکت زیر مجموعه در کجای دنیا و با توجه به چه قوانینی به ثبت رسیده است . مهم براورد نیاز های خود شرکت هلدینگ و به شکل مورد نیاز و کیفیت مورد درخواست او می باشد . شرکت های هلدینگ اغلب تمرکزی به فعالیت داخلی تنها نداشته و بیشتر به دنبال داشتن بازار هایی حتی در کشور ها و قاره های دیگر می باشند .
مهم ترین پارامتر شرکت های هلدینگ در خصوص شرکت های زیر مجموعه رعایت حقوق و خواسته این شرکت ها از شرکت های زیر مجموعه می باشد . بنابر این با انتخاب نفرات تاثیر گذار در راس این شرکت ها به عنوان مدیران هیئت مدیره در تصمیم گیری این شرکت ها نقش مستقیم دارند و این تصمیمات را جهت دهی می کنند . این نفرات حافظ منافع شرکت های هلدینگ هستند و به شدت تحت حمایت این شرکت ها می باشند .
اما شاید این سئوال مطرح شود که چرا باید شرکت ها، زیر مجموعه یک شرکت هلدینگ شوند؟
کاملا واضح است . بسیاری از شرکت ها توسط خود شرکت هلدینگ به ثبت می رسند و عملا ثبت شده خود موسسین شرکت هلدینگ هستند که نفراتی متفاوت برای مدیریت اجرایی این شرکت ها تنها تعبیه شده اند . پس این شرکت ها عملا زاده شده شرکت هلدینگ هستند هر چند دارای پرونده ها ی حقوی و دارایی و منافع مالی مجزا محسوب شوند . این شرکت ها بر اساس نیاز شرکت هلدینگ به وجود آمده و در اغلب موارد سهامداران و شرکا این شرکت ها عملا خود موسسین و سهامداران شرکت هلدینگ می باشند .
اما بسیاری از این شرکت ها هم بعدا با توافقنامه ای به عنوان زیر مجموعه یک شرکت هلدینگ قرار می گیرند. اگر فرض را بر عدم توانایی مالی و اقتصادی شرکت ها و خطرات ورشکستگی این شرکت ها و حمایت شرکت های هلدینگ نگذاریم این شرکت ها در قبل شرکت های هلدینگ اطمینال بسیار زیادی از فعالیت و آینده خود دارند . درست است که سود حاصله این شرکت ها تا حدودی با شرکت هلدینگ ممکن است تقسیم شود و سود قبلی را از نظر فروش و خدمات رسانی نداشته باشند ولی بصورت اطمینان بخش فعالیت کرده و نگرانی کمتری بابت مشتریان و آینده خود دارند .
شرکت های هلدینگ با ورود سرمایه به شرکت های زیر مجموعه و نظارت بر فعالیت و کیفیت این شرکت ها عملا حرکت این شرکت ها را کنترل می کنند و در بسیاری از موارد با استفاده از کارشناسان و مشاورین خبره نقاط ضعف این شرکت ها را پوشش می دهند تا به نتایج دلخواه مشتریان خود نائل شوند. ولی این موضوع عملا باعث بالا رفتن راندمان و کیفیت کاری شرکت های زیر مجموعه شده و نتایج این حرکت ها در درجه اول نصیب خود شرکت های زیر مجموعه می شود .
ضمن اینکه سرمایه گذاری این شرکت ها در شرکت های زیر مجموعه توانایی مالی این شرکت ها را هم بالا تر خواهد برد . ریسک فعالیتی بیشتری به این شرکت ها خواهد داد و به یقین مشتری خود را دارند . در واقع سفارش قبل از تولید رسیده و مشتری منتظر دریافت محصول و خدمات مورد نظرش می باشد و چرخه حرکتی شرکت مداوم بوده و سود و منافع زیادی را حاصل شرکت می کند هر چند میزان سود پایین تر باشد .
از طرف دیگر اگر شرکت در نقاطی کم تر توسعه یافته واقع شده باشد با قرار گرفتن در زیر مجموعه یک شرکت هلدینگ قدرتمند می تواند منافع بیشتری را کسب کند. از حسن شرکت های هلدینگ برای شرکت های زیر مجموعه خود در نقاط کمتر توسعه یافته پیشرفت و توسعه این شرکت ها می باشد . سرمایه این شرکت ها را افزایش داده و توانایی شرکت بالاتر می رود .
شرکت های زیر مجموعه وقتی فعالیت پیش بینی شده و مطمئن داشته باشند اقدام به جذب نیرو های بیشتر کرده و این موضوع باعث رونق و آبادانی منطقه آنها ، کاهش بیکاری و در نهایت رضایت بالاتر می شود .
در اصل شرکت هلدینگ با در اختیار گرفتن مدیریت شرکت های ضعیف تر به آنها توان بالاتر می دهد و به آنها کمک می کند را رشد پیدا کنند و این رشد را در منافع خود و کیفیت کار خود پیدا می کنند . هر چه شرکت های زیر مجموعه قدرتمند تر و توانمند تر باشند شرکت های هلدینگ موفق تر خواهند بود و سود بیشتری را به دست خواهند آورد . این منافع بصورت دو طرفه خواهد بود و هر دو طرف در راستای داشتن سود و اعتبار و کیفیت بالاتر به همدیگر کمک می کنند .
برای ثبت شرکت هلدینگ ابتدا باید شرکت را بصورت سهامی عام و یا خاص به ثبت برسانید . اجازه دهید برای ثبت شرکت شما و نهایتا تاسیس یک شرکت هلدینگ در کنار شما باشیم. کارشناسان و متخصصین ثبت شرکت و ثبت برند نوبلاز بهترین کارشناسان و متخصصین در ایران بوده و با تجربه و تخصص کافی و شناخت ماسئل مالی و حقوقی به راحتی و کمترین زمان ممکن شرکت شما را به ثبت خواهند رساند .